År 2021 har just lagts till handlingarna. Spanarens redaktion blickar tillbaka på något av det vi rapporterat om under året. Vi ser fram emot det alldeles färska året och välkomnar er alla att följa vår rapportering om stort och smått i Göteborg och Västsverige.
JANUARI
Har vi råd att bo kvar?
Kan vi bo kvar? Oro i Kortedala.
Pilotprojektet som genomfördes för några år sedan kan ses som ett avskräckande exempel, skriver Hans Burell.
Om ett urspårat projekt
Mats Lövgren har skrivit boken med titeln Västlänken – en debattbok om ett urspårat projekt, berättar Tord Melander, och tillägger:
– Han är den i kritikerkåren som konsekvent utgått från Trafikverkets material.
Om makten över orden
”Jag avskyr dina åsikter men jag skall kämpa för din rätt att uttrycka dem” brukar tillskrivas Voltaire. Andemeningen har stått sig genom åren men förefaller ha förlorat sin kraft. Ett tecken på detta inträffade dagen före julafton då Google stängde ner Swebbtv, berättar Jan Strid.
Göteborg vaknar om korruption
– Äntligen verkar politiker i Göteborg reagera en smula mot korruptionen. Först ut är liberalerna. Här finns bykar att tvätta, skriver Börje Andersson i en krönika.
Timos liv räddat
– I veckan räddade vi livet på en hund, dagen innan den skulle avlivas. Det är en finsk lapphund, elva år som heter Timo, berättar Rosi Tholin.
FEBRUARI
Sade upp sig i Spårvägenhärva
– Jag valde att säga upp mig hellre än att förnedras. Det säger en före detta anställd på Göteborgs Spårvägar som tvingats bort i samband med upprensningen efter misstänkta kopparstölder, skriver Per Nygren.
Tågtunnelmysteriet väcker ilska
– Det är lätt att bli arg när man läser ”Tågtunnelmysteriet i Göteborg, en kritisk granskning av Västlänken”, anser Patrik Paulsson.
– Det är en rejäl bredsida författarna levererar, summerar han. Författarna är bland andra Jan-Ove Nilsson, Claes Westberg, Nette Strunge, Gunnar Lindgren.
Två helt olika arkitekturpriser
Fyra västsvenska bidrag är nominerade till årets upplaga av fulpriset Kasper Kalkon. Ett bidrag från Göteborg är samtidigt nominerat till prestigefulla Kasper Sahlin.
Bägge priserna handlar om arkitektur men från helt olika utgångspunkter. Kasper Sahlin-priset går ut på att belöna ett byggnadsverk eller grupp av byggnader med hög arkitektonisk kvalitet. Det instiftades av Sveriges Arkitekter 1962 och bygger på en vilande donation från en av Stockholms tidigare stadsarkitekter, Kasper Sahlin.
Kasper Kalkon-priset är däremot dess direkta motsats. Det delades ut första gången år 2016 på initiativ av den ideella organisationen Arkitekturupproret och går till årets fulaste nybygge.
Ny tid stundar för sjöfarten
Det norska RoRo-rederiet Wallenius Wilhelmsen lanserade fartygsprojektet Orcelle Wind, ett RoRo-fartyg för vinddrift och avsett för transport av bland annat personbilar och lastbilar.
– Segelfartygen medför en minskning av emissioner med 90 procent jämfört med dagens bästa, hävdade VD Craig Jasienski på presskonferensen.
Nej till Emigranternas hus
Nej, det blir inget ytterligare kommunalt bidrag till Emigranternas hus vid Packhusplatsen i Göteborg, konstaterar Tord Melander.
Och nej till Göteborg Wind Orchestra
Göteborg Wind Orchestra, GWO, blev blåst på det äskade kommunala verksamhetsstödet för 2021 – men kör vidare och blåser på ett år till.
Gryta på 20 minuter
– På 20 minuter ska jag slänga ihop en rätt till mig, skriver Rosi Tholin.
Lök, purjolök, vitlök, kryddor, ingefärabit, kokosdryck, cashewnötter, frysta räkor, ananasbitar, paprikabitar (och kokta morötter i bitar) är ingredienserna.
Jättesemla i Skärhamn
Nytt semlerekord slogs, när fem av Skärhamns-bageriets bagare började dagens produktion.
MARS
Dagspressen i täten
Inom dagspressen har den lokala tidningen högst förtroende och ökar till 48 procent. De övriga ökar något eller ligger still: DN (45 procent), SvD (42 procent), Aftonbladet (17 procent) och Expressen (14 procent). Det framgår av Medieakademin vid Göteborgs universitet i den årliga Förtroendebarometern.
– Intressant är att förtroendet för samtliga medier minskar bland äldre men ökar bland yngre, kommenterar Jan Strid.
Förtroendebarometern presenterades första gången 1997.
Bävern gnager på
– I dag tycks den gjort sig ordentligt hemmastadd och det kan finnas tre familjer, tror Lars-Erik Jevås, ordförande i Partille Naturskyddsförening, i en intervju med Hans Burell.
Reservatet förvaltas och sköts av Västkuststiftelsen.
Nättidning i rövarhänder
– Bulletin sitter fast i rövarhänder. Den ägs av bevisligen olämpliga individer, helt utan kunskaper om vad som gäller i tidningsvärlden, anser Börje Andersson om produkten.
Ny linje på Nya Zeeland
Det norska rederiet Höegh Autoliners har öppnat en fraktlinje mellan Göteborg och Auckland, Nya Zeeland. Linjen svarar för tunga rullande fordon, som person- och lastbilar, maskiner för gruvindustrin, skogsmaskiner och även annan tung, icke rullande maskinutrustning. Det första fartyget på den nya linjen, ”Höegh Tracer” i den så kallade Horizon-klassen, lämnade den 12 mars kajen i Göteborg .
Svårt att betala räkningarna
Tre av tio svenskar har svårt att klara sina utgifter under pandemiåret. Det visar en ny undersökning från Kronofogden, skriver Eva Thorpenberg.
Nytt bredvid Köttbulleseminariet
Kungsladugårdsskolan, en gång en av landets största folkskolor, rivs för att ge plats åt studentbostäder.
– Det nya blir granne med det vita studenthemmet, en gång i folkmun kallat Köttbulleseminariet, där det bland annat utbildades hushållslärare, berättar Eva Heyman.
Sören Mannheimer i ny presentation
Juristen, politikern, ideologen, medmänniskan och göteborgaren framträder i boken ”Röster om Sören Mannheimer”.
– Det är ett stycke välskriven och stundtals spännande nutidshistoria. Den återger dramatiska händelser under 1970-, 1980- och 1990-talen, skriver Göran Ekstedt.
Hyresgäster får provtvätta miljövänligt
– Hyresgäster hos tre bostadsbolag i Göteborg testar just nu ett mer miljövänligt sätt att tvätta. Tekniken har utvecklats av ett bolag med bas på Chalmers, berättar Eva Thorpenberg.
APRIL
Stängsel mot ockupanter
Ett stängsel av nylonlinor längs badstranden kan komma att bli Tjörns hinder mot ovälkomna Kanadagäss.
– Det finns ingen patentlösning, och vi måste ju börja någonstans, säger Andreas Björk, kommunens samordnare för friluftsliv, till Spanaren.
– En sådan är placerad så att simskolans verksamhet inte ska hindras. Det är en enkel konstruktion, beskriver Andreas Björk sin inhängnad. Och kanske en innovation.
Nylonlinorna, tillräckligt dimensionerade för att tydligt synas, löper längs hela badstranden i Gråskär, Tjörns kommuns badplats intill Nordiska Akvarellmuseet.
Storm i protestlista och på Facebook
Alla motsätter sig att kommunen gör allvar av sina planer på att sälja Stora Torps häststall och mysiga hönsgård, omtyckt av såväl förskolebarn som äggköpare.
– Det måste finnas möjligheter att behålla och bevara detta oskattbara kulturminne med anor tillbaka till 1600-talet, säger Ingegerd Alvbring till Spanarens Tord Melander.
”Dyrt med marknadshyra”
Hyreshöjning med i snitt 51 procent. Det skulle bli effekten om marknadshyror införs i Göteborg. Det hävdas i en studie från undersökningsföretaget Ramböll.
– Resultatet visar på dramatiska förändringar. En tvårumslägenhet på 57 kvadratmeter i Göteborg som i dag i genomsnitt har en hyra på 5 700 kronor/månad skulle i ett marknadshyressystem i stället kosta 8 700 kronor, skriver Eva Thorpenberg.
Varför fick den omtyckte rektorn gå?
Äntligen hade Kålltorpsskolan i Göteborg en rektor, som enligt lärarna var skicklig på jobbet. Ändå fick han inte behålla sin tjänst.
– Mycket skumt, anser den lärare som anmält fallet till stadens visselblåsarfunktion. Anmälaren misstänker jäv, något personligt från utbildningschefen, rapporterar Börje Andersson.
Rekord för fritidsbåtar
Försäljningen av fritidsbåtar i Sverige ökar nu kraftigt efter flera år av måttlig tillväxt. På göteborgsföretaget Nimbus ”kör man för fullt” och produktionen har slagit i taket.
I branschen uttrycks viss överraskning över den nya situationen. En bakomliggande faktor tycks vara pandemin och viljan hos många att hemestra.
De vill göra Göteborg till bästa idrottsstaden
Samla alla krafter för att göra Göteborg till en ledande idrottsstad. På bredden och på elitnivå.
Förslaget kom först i en motion till kommunfullmäktige från Marina Johansson (S) och Henrik Munck (D).
Nu håller idrotts- och föreningsnämnden med motionärerna.
Nämnden konstaterar att 63 procent av barn och unga mellan 7 och 19 år i Göteborg är aktiva i en idrottsförening, men få går vidare, skriver Börje Andersson.
Globala symfoniker utan rädsla för mörkret
I tid till påsk avlöpte på tisdagen premiären för ”Den Globala Corona-Orkestern” med 160 musiker från orkestrar i hela världen som alla är med i en global video och framför en Heavy Metal-låt, ”Fear of the dark”, av Iron Maiden.
MAJ
Mölndal bäst i Sverige – på elnätsavgiften
Mölndal har de lägsta elnätsavgifterna i landet. I grannkommunen Kungsbacka är samma avgift däremot dubbelt så hög.
Mölndal superbäst i klassen
Mölndal korades till Årets superkommun i klassen Storstadskommuner i konkurrens med 46 andra kommuner. Mölndal blev ensam om att ta hem segern av de fem nominerade från Västsverige.
I den nya klassen Årets raket segrade Munkedal, då kommunen förbättrat sig mest.
Ålderism – en slags diskriminering
– Jag har lärt mig ett nytt ord, Ålderism, skriver Jan Strid.
År 2008 skrev gerontologiprofessorn Lars Andersson boken ”Ålderism” för att visa att även äldre behandlas diskriminerande och med stereotypa föreställningar.
Hyresgästföreningen fortfarande utan ordförande
Sedan ett drygt år tillbaka saknar Hyresgästföreningen i västra Sverige en ordinarie regionordförande. Och det lär fortsätta dröja innan någon ny utses, rapporterar Eva Thorpenberg.
JUNI
Fler sökte bostadsbidrag
Fler svenskar sökte bostadsbidrag under förra året. Framför allt ökade antalet unga sökande. Det visar en aktuell analys från Försäkringkassan, den myndighet som administrerar, berättar Eva Thorpenberg.
KS skärper kollen av Västlänken
Kommunstyrelsen i Göteborg skall från och med nu få bättre insyn och mer relevant information om den omstridda Västlänken samt Västsvenska paketet. Både vad gäller förbrukning av budgetpengar och tidsplaner, är det tänkt.
Start sker vid sammanträdet 16 juni.
Byggandet har pågått i tre år och kommunstyrelsen är stans mest betydelsefulla politiska organ.
– Men inte sedan februari 2019 har det förekommit någon information värd namnet till ledamöterna, uppdagar Tord Melander.
Kravalldygnen som skakade och skadade Göteborg
”Burell, kan du inte knalla upp till Hvitfeldtska. Det händer något där!”
Det var nyhetschefen Lennart Jonssons röst i mobilen, jag var reporter på Göteborgs-Posten och det blev upptakten till några av de mest omtumlande, skräckinjagande och chockerande dygnen i mitt journalistiska liv.
– Ingen som befann sig i Göteborg mellan 14 och 16 juni 2001 kommer att glömma. Och många har sina egna outplånliga minnen från dagarna som skakade och skadade rikets andra stad, minns Hans Burell.
Om fri hyressättning, igen
Fri hyressättning påverkar inte nuvarande hyresgäster överhuvudtaget. Det betonade både utredaren hovrättsrådet Kazimir Åberg och justitieminister Morgan Johansson, när den omdebatterade utredningen om fri hyressättning i nyproduktion presenterades vid en digital pressträff.
”Släng komplexet, Göteborg 400 år”
Vi göteborgare firar 400 år med måtta. Rätt så. Vi behöver inte förhäva oss. Vi behöver inte skryta. Vi kan bara ta det lugnt.
Men en viktig sak:
– Släng det eländiga lillebrorskomplexet i Göta älv! Göteborg är en öppen stad. Inför världen. Inför nya intryck. Mot havet. Här är öppna ytor. Staden måste fortsätta på det viset. Och skaffa mer öppenhet kring makthavarna. Slut på Muteborg!, tycker Börje Andersson.
Volvos nästa stora SUV blir helt el- och datadriven
Volvo Cars presenterade på onsdagen via en digital presskonferens, Concept Recharge, som visar dragen i nästa stora Volvo, en el-SUV.
– Företaget skrotar XC-beteckningen och ger fordonet ett nytt släktnamn, ”mer som ett barn”, kommenterade Håkan Samuelsson, VD.
JULI
Snart kan jättefartygen lasta om i flytande terminaler
En flytande hamnterminal belägen på cirka 25 – 50 m djup i bästa position ur vindsynpunkt någonstans i Skagerrak för omlastning av containers för skandinaviska, arktiska och östersjö-hamnar eller för service och betjäning av de stora kryssningsfartygen på väg mot Skandinavien. Det är en vision, men kanske inte mer fjärran än fem, sex år fram i tiden.
– Ska den bli verklighet måste den flytande hamnanläggningen beställas inom några år, säger till Spanaren professor emeritus, Anders Ulfvarson, Chalmers tekniska högskola.
Dygnet på akuten
Vänster fot hade svullnat upp under tiotalet dagar och blivit aningen missfärgad, typ svagt rödblå.
Kort samtal med 1177 klargjorde att det inte handlade om några omvägar via vårdcentralen utan akuten på Sahlgrenska samma kväll. För säkerhets skull.
Och resten är historia, som man brukar säga.
Före hemgång efter knappt ett dygn hos allmänhetens trogna tjänare slog två yngre kvinnliga läkare sina kloka huvuden ihop och kom fram till, att det nog inte var mer de kunde erbjuda för stunden.
– Tack och hej och välkommen tillbaka om något skulle ändra sig, berättar förre patienten Tord Melander.
Estonia kan fotograferas av Göteborgsgrupp
En grupp samverkande företag, Spillfinder Group, flera i Göteborg, har 2022 möjlighet att komma i fråga för arbeten på den sjunkna passagerarfärjan Estonia. Detta om gruppen passerar upp-handlingsnålsögat hos Statens Haverikommission.
– Spillfinder Group har utvecklat ett system för att effektivisera och redovisa en situation på havsbotten, förklarar gruppens VD Göran Borg för Spanaren.
– Med hjälp av en kameraförsedd undervattensrobot, en ROV (Remote Operated Vehicle), skulle utsidan av fartygets skrov och däck digitalt kunna avbildas med hjälp av Spillfinder i Göteborg.
Lästa böcker – en allt svårare affär
Till slut var det alldeles nödvändigt.
Det låg böcker överallt. Biblioteket måste glesas ut.
Dags således att ta farväl av klassiker som Olle Hedberg. Hjalmar Söderberg, Per Gunnar Evander, Jack London och Graham Greene. Bland många andra.
Det fick till slut bli inlämning hos Ebbes hörna på Stigbergstorget. En av hjälporganisationen Göteborgs stadsmissions second hand-butiker, som tillsammans med andra second handbutiker i stan även säljer böcker.
Spanarens medarbetare Tord Melander passerar vid gott väder ofta ett av de kvarvarande antikvariaten, Pan Vinyl, i korsningen Eklandagatan/Gibraltargatan.
Färgglada rävar röstade om Löfven
Medan rävspelet i riksdagen avslutades idag presenterades en app där man bland annat kan höra hur en räv skäller. Påpassligt av Sveriges Jägareförbund. Detta inspirerar till följande djupa analyser av svensk politik.
Gamle centerledaren Gunnar Hedlund som för övrigt avgick för rätt precis 50 år sedan påstods ha en räv bakom varje öra. Ett tecken på list, berättar Börje Andersson.
AUGUSTI
Tycker Västtrafik inte om turister?
– När kontrollanterna kom upp på soldäck upplystes turisterna om att man inte kan lösa biljett ombord efter avgång. Och eftersom de inte hade skaffat någon giltig biljett i förväg, utdömde kontrollanterna bötesbelopp på 1 500 kronor för var och en av turisterna, trots deras försök att betala med kort, berättar resenären Gunnar Lindgren för Spanarens Tord Melander.
Och Gunnar Lindgren föreslår nu Västtrafik att se över bestämmelserna och instruktionerna för kontrollanterna!
Djupt underhållande om den provocerande miljonären
”Lasse & Lenin” av Per Nygren är en mycket underhållande bok om hotellägaren, kommunisten och samlaren Lasse Diding, en i Varberg med omnejd välkänd miljonär och provokatör, tycker Anne Wollter i sin recension.
Maktmissbruk misstänks på förskola på Hisingen
Näst högste chefen på förskolan har anställt flera vänner, som varken har utbildning för arbetet eller kan tillräckligt bra svenska. Chefen i fråga sitter mest på sitt kontor i stället för att vara bland barnen. Rektorn själv är sällan på plats men håller sin närmaste chef om ryggen.
Anklagelserna kommer från en tipsare som vänt sig till visselblåsarfunktionen i Göteborg, rapporterar Börje Andersson.
Förskolan ligger på Hisingen.
Nevs varslar 300 om uppsägning
Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan, som vuxit fram ur resterna av Saab Automobile, drar ned på verksamheten och varslar omkring 300 personer om uppsägning, motsvarande ungefär 40 procent av den nuvarande personalstyrkan på cirka 650 personer.
Gemenskapen allra viktigast för långsamma förare
Det är för att mötas och samtala, som ungdomar med A-traktorer träffas. Och det gör de ganska regelbundet. Om möjligt varje dag, inte alla, men många. De flesta är i åldrarna 15-18 år och hälften av fordonsinnehavarna är tjejer.
Antaganden vanligaste grunden för hyror i nya bostäder
Regeringen drog tillbaka den påbörjade remissomgången och därmed gick det minst sagt kontroversiella förslaget om marknadshyror, fri hyressättning, i graven. Men det finns redan i dag flera olika sätt att bestämma hyran för nybyggda lägenheter.
Ett av dem är att komma överens om bruksvärdeshyror.
Trafikverket Väst struntade i pandemiråden
– Projektorganisationen som ansvarar för arbetet med Västlänken har uppenbart nonchalerat de rekommendationer, som förekommit under det ett och ett halvt år som gått sedan Sverige drabbades av Covid 19-pandemin, meddelar Tord Melander.
Det hävdar Mats Lövgren som har studerat och kartlagt myndighetens beteende sedan mars 2020. Han är den person som på ideell basis ingående har granskat Projekt Västlänken i tiotalet år.
SEPTEMBER
Mest målade huset rivs
Göteborgs mest målade hus, Kommersen vid Första Långgatan, väntar på rivning, 121 år efter dess födelse.
Verksamheten med loppmarknad har i över tjugo år dragit massor med folk från både Göteborg och ända iväg till utlandet, men nu ska det bli park här i det området när nybyggnad snart drar igång.
Kommersen fungerade på så vis att man hyrde ett bord och sålde, i stort sett vad som helst och allting, en alternativ ekonomi som gav mindre köpstarka familjer att hitta vinterkläder till barnen eller en radio.
Bäst boende för studenter i Borås och Trollhättan
Trollhättan garanterar bostad inom en månad
Av de fem västsvenska studieorter som ingår i kartläggningen är det två, Borås och Trollhättan, som får grönt ljus, rapporterar Eva Thorpenberg.
Kommunal haverikommission efter polismordet
Kommunledningen i Göteborg tillsätter en haverikommission!
Anledningen till detta drastiska steg är knuten till den 17-åring som misstänks för mordet på en polisman i Biskopsgården i somras, skriver Börje Andersson.
Fodervärden en nyckel till assistanshundens framgång
Att vara fodervärd åt en hundvalp som ska bli assistanshund åt en gravt synskadad är en viktig samhällsinsats, skriver Patrik Paulsson.
Men det är också hemskt att lämna hunden vidare, berättar Johan Melander, som lämnade hunden Alfons för en tid sedan. Fast nu har en ny hundvalp hittat hem till Johan, labradoren Milla.
Svenskutvecklad supertvätt för långtradare lanseras på Hisingen
En av Europas längsta lastbilstvättar med hög rening av tvättvattnet är nu under inkörning på Stigs Center på Hisingen i Göteborg.
– Det känns superfint, säger Ashkan Hatamifar som utvecklat den nya tvätten.
OKTOBER
70 miljoner för 370 kvadratmeter
– Intresset är enormt, säger Niklas Berntzon, som på mäklarföretaget Eklund Stockholm New York har uppdraget att sälja bostäderna högst upp i Karlatornet.
Den största fyran betingar ett pris på cirka 70 miljoner kronor.
– Så detta får i sammanhanget ses som ett kap, anser fastighetsmäklaren.
Nya statsisbrytaren bäddar för större fartyg
Den nya statsisbrytaren kommer att kosta 1,4 – 2 miljarder kronor och ska kunna bryta rännor i Östersjön på 32 meters bredd. Hon ska gå för fossilfri framdrivning. Det är den specifikation, som beställaren Sjöfartsverket nu presenterar i ett pressmeddelande. Var fartyget ska byggas avgörs senare, efter upphandling.
Mer än 15 000 bor motvilligt hemma
Var femte ung vuxen i Göteborg bor kvar hemma hos föräldrarna. Det motsvarar 19 000 unga göteborgare mellan 20 och 27 år.
– En överväldigande majoritet av dem, över 80 procent, är mambos mot sin vilja, berättar Eva Thorpenberg.
Ljud ur niotusen pipor när Konserthusets miljonförvärv invigs
Senast det var orgelinvigning i Göteborgs konserthus var 28 april 1937, men den orgeln har inte varit spelbar på 20 år.
Bland annat var det stora problem med den elektriska överföringen från spelbordet till piporna.
Men nu i dagarna pågår invigningen av den nya konserthusorgeln, och den fungerar precis som tänkt.
Dessutom ger den Göteborg profilen av en viktig orgelstad.
Göteborgsk prägel på massmedia
Mediehistorisk årsbok har utkommit. Hela elva artiklar om medier, främst tidningar men av dessa elva har hela fem stycken anknytning till Göteborg och Västsverige, berättar Jan Strid.
Jubel för Kulturnatta
När Göteborg funnits som stad i 400 år fyller det årliga höstevenemanget Kulturnatta också jämnt, 30 år, rapporterar Tord Melander.
Landets dyraste vatten dricks på Tjörn
Tjörnborna betalar högst taxor för vatten och avlopp i hela landet. För ett hushåll i en normallägenhet på ön uppgår kostnaden till hela 10 248 kronor per år.
– Det kan jämföras med grannkommunen Stenungsund där motsvarande kostnad är 4 561 kronor årligen, klargör Eva Thorpenberg.
Skutträff i starka vindar
Gott sjömanskap på gamla kölar präglade Skärhamn. Sjömanskapet företräddes av segelkunniga unga kvinnor och män, deltagare i årets upplaga av Skutträffen. Tolv segelfartyg av den gamla sorten deltog i det tidvis hårda vädret.
Gör av med mest pengar och klarar bara halva sträckan
De italienska spårvagnarna M32 har varit ett sorgligt kapitel i 15 år.
Vagnarna drar hälften av Spårvägens alla underhållskostnader.
Och de rullar bara drygt hälften så många kilometer de borde, berättar Börje Andersson.
NOVEMBER
Så tystade arbetarrörelsen sin egen mediaröst
Minns ni Arbetet Väst? Arbetet Nyheterna? Arbetet Ny Tid?
Kärt barn har många namn men särskilt mycket kärlek fanns inte över för Socialdemokraternas flaggskepp under de sista skälvande, dramatiska och rätt eländiga åren, Hans Burell minns.
Kvinnligt, manligt eller gudomligt – så väljs fartygens namn
Fartygs namn har något att berätta, om ägarens vision, uppdrag eller förhoppningar. På fartygen i Fjärran Östern dominerar manliga namn, medan västerländska ägarkretsar ofta väljer kvinno-namn. På fritidsbåtar är de feminina inslagen vanliga. Och när det är kraft och styrka som gäller, då tar man till gamla gudars namn.
Hyresgäster allt mindre nöjda med sina värdar
Västsvenska hyresgäster är allt mindre nöjda med sina hyresvärdar. Generellt är hyresgäster som bor hos allmännyttiga bolag mer nöjda än de som bor privat. Men omdömena hos allmännyttan är sämre än för två år sedan.
DECEMBER
Sahlgrenska har nu 14 nationella specialistuppdrag
Västra Götalandsregionen får ytterligare tre nationella uppdrag för högspecialiserad vård, nu inom leversjukvård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
En medryckande framtidsdystopi
Henrik Wallgren bor på Brännö i Göteborgs södra skärgård och det är också där hans framtidsdystopi ”Jättarnas frön” inleds. Men redan efter några rader är huvudpersonen Enöra på väg därifrån, ut på en vådlig seglats norrut, recenserar Anne Wollter.
Skarpt läge för Sahlgrenskas miljardcenter
Det närmar sig skarpt läge för mångmiljardsatsningen Sahlgrenska Life i Göteborg, ett internationellt kunskapscenter där forskning och utbildning på Medicinareberget kopplas samman med norra Europas största universitetssjukhus.
Beslut fattas den 9 december av kommunfullmäktige i Göteborg.
Kan språkpolis stoppa personförvandling?
Språkpolismyndigheten (SPM) har missat att utreda en viktig sak. Hur gick det till när polisens presstalesmän förvandlades till presstalespersoner?, undrar Börje Andersson.
Kyrkomötets beslut – en lärofråga?
En av tvistefrågorna i kyrkovalet var huruvida det var lämpligt att de politiska partierna ställde upp som partier. Dels beroende på att de var oändligt mycket starkare ekonomiskt (bland annat partistöd), dels på grund av att det fanns en risk att de kyrkliga frågorna kom i bakgrunden, skriver Jan Strid.
I juletid visar staden sina bästa sidor i ton och bild
Göteborg visar i juletid upp sig från några av sina bästa sidor. I ton och bild målas stans historia upp och blandas, beroende på var betraktaren befinner sig, med julhymner och sydländska rytmer.
– Bilderna får olika karaktär i centrala stan eller västerut mot Majorna, berättar Spanarens fotograf Erik Lindahl.