När vårterminen slutar ska alla barn vara borta från förskolan vid Kungsladugårdsskolan.
Då börjar rivningen av huset och skyddsrummet intill. De äldsta barnen kommer gå i skolan medan de mindre evakueras fyra fem kvarter längre bort till Rörmyren.

Den pampiga Kungsladugårdsskolan med adress Fridhemsgatan 3 A, var en gång en av landets största folkskolor. Den byggdes för 85 år sen då det kryllade av barn i området. Fem år senare stod även Sannaskolan klar. Kraven på daghem åt alla under 1970-talet ledde till att en ny förskola byggdes för 40 år sedan på skolgården. Det är det huset i ett plan på 456 kvadrat som nu ska rivas ihop med det separata skyddsrummet (om kriget kommer) på 54 kvadrat.

I vägen för nytt studentboende
Orsaken till rivningen är att dessa två fastigheter står i vägen för ett fem våningar högt studenthem (det får absolut inte vara högre än själva skolan). I det ska det bli 120 nya studentlägenheter, granne med det vita studenthemmet. En gång i folkmun kallat Köttbulleseminariet, där det bland annat utbildades hushållslärare.
Det nya höga huset ska dessutom innehålla fyra förskoleavdelningar i två plan, en bambamatsal på 500 kvadrat, ett skolkök på 70 kvadrat för skolan samt nytt skyddsrum, totalt närmre 1300 kvadrat.

Rörmyrens ännu inte färdiga förskola
Bygget av Rörmyrens förskola pågår fortfarande. Här ska de mindre barnen gå när förskolan på Kungsladugårdsskolans skolgård inte längre finns.

Flyttar till ny grön förskola
Men först ska alla barn lämna nuvarande byggnader på skolgården. De äldsta kommer i förskoleklasser i skolan, medan de mindre barnen får en bit att gå till Rörmyren. Där pågår fortfarande bygget av en stor ny grön förskola i två våningar med ”käcka” entrédörrar i gult och Lisebergsrosa. På lite sikt fylls förskolan av barn från förskolekön.
Kostnaderna för att riva de två husen på skolgården beräknas kosta runt 1,5 miljoner kronor, medan det bokförda värdet i början av 2021 endast var 10 092 kronor för dem.

Hyran avslöjas inte
Det låter lite, men frågan är hur mycket hyran blir framöver för förskola, bamba och kök till ägaren av studenthemmet: SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder.
Den hyran kommer Magnus Bonander på SGS  förhandla fram med lokalförvaltningen. Bonander vill inte ens gissa vad den kan bli. Han vill heller inte uppge kvadratmeterpriset för nya förskolan, vid andra kanten av Västra kyrkogården.

Föregående

Bulletin i rövarhänder

Nästa

Betalningsproblem ökar rejält under pandemin