I DAG FIRAR vi göteborgare 400 år med måtta. Rätt så. Vi behöver inte förhäva oss. Vi behöver inte skryta. Vi kan bara ta det lugnt.
Men en viktig sak: Släng det eländiga lillebrorskomplexet i Göta älv! Göteborg är en öppen stad. Inför världen. Inför nya intryck. Mot havet. Här är öppna ytor. Staden måste fortsätta på det viset. Och skaffa mer öppenhet kring makthavarna. Slut på Muteborg!

Tvåhjulingar på Heden
Göteborg har massor av oinfödda invånare som trivs förträffligt. Och som vet hur man klär sig efter omständigheterna.
Bild: Erik Lindahl

HÄR FINNS folk från hela världen. Vi är massor av invånare som är oinfödda och som blivit frivilliga göteborgare. Själv har jag flyttat hit två gånger i vuxen ålder. 1970 och 1980. Längtar inte härifrån. Stadens lättsamma ton och humor håller en kvar.
Det talas om att Göteborg har något slags lillebrorskomplex inför Stockholm. Det där måste rensas bort och spolas ner i älven efter rejäl avgiftning.
Det är inget fel att vara den näst största staden. Att vara en starkt skattesubventionerad huvudstad är givetvis inget att stå efter. Det är gott att kunna försörja sig själv, vilket bör skänka självförtroende.

VI FRIVILLIGA göteborgare vet att vi valde rätt. Vi gnäller och skojar om vartannat. Det är så man gör här i stan.
Om vädret: En varm och solig julidag på Askimsbadet och en råkall, blåsig, regnig novemberdag på Heden har en viktig sak gemensam. Man ska klä sig lämpligt.

Föregående

Marknadshyrorna presenterade - den starka kritiken kvarstår

Nästa

Då hade unge doktorn ansvar för allt