Färjenäsparken
Gräs, gångvägar, träd och buskar präglar parken. Bild: Erik Lindahl
Madeleine Cederroth Färjenäsparken
Madeleine Cederroth från åker ibland tillsammans med sin hund till Färjenäsparken. Bild: Erik Lindahl.

Vi (och inte minst jag) har varit negativa till mycket som händer i staden när det gäller förändringar, det har gällt trafik, att man inte kommer fram och att man inte hittar.
Problem med tunnlar och inte minst Västlänken. Därför kan det vara på plats att också berömma staden när det sker något positivt.
För det görs också positiva saker.

I detta sammanhang vill jag berömma Parkförvaltningen, eller Stadsmiljöförvaltningen som den heter, när det gäller den nyligen färdigställda Färjenäsparken.

Kafé och restaurang hos Karl IX
Färjenäsparken begränsas i väster av Karl IX väg, där finns för övrigt kaféet ”Flickorna på Färjenäs” och på andra sidan gatan återfinns Karl IX restaurang.
I öster begränsas parken av de höga husen i Västra Eriksberg, i norr av berg och lite skog samt i söder av kajen med hamnpromenaden.

Gräsmatta, buskar och träd från hela världen
Det första man ser är en gräsmatta där barn och hundar leker, vuxna ligger och solar när vädret är sådant, eller kastar frisbee. Gräsmattan kantas mot väster av träd som vi kanske önskat att det vore fruktträd men det var kanske inte meningen.
Träden kommer från olika delar av världen vilket gör det intressant att jämföra med svenska träd. Även olika buskar finns också även mot norr.

Färjenäsparken sittplats
Kajpromenaden erbjuder fina platser för vila och eftertanke. Bild: Erik Lindahl.

Kajpromenad att sitta eller gå på
I öster är öppningen mot Eriksberg med den omtalade Bockkranen, busshållplats och lite längre bort är färjan mot fastlandet.
Men det som ger mest beröm är kajpromenaden utmed hamnen. Här finns bänkliknande platser att sitta eller ligga på, brädgolv att gå på och en liten sandstrand för barn att plaska i. Eller bara stanna och mata änderna.
Om man från denna hamnpromenad tittar på andra sidan vattnet så förstår man att det blir nog bra där också när Stena-båtarna flyttar om Stadsmiljöförvaltningen får bestämma.

Föregående

Tradjazz i närradion en succé - nu väntar festival runt Järntorget

Nästa

När kraftfulla elbilar tävlar bakom Ullevi ligger skärmarna illa till