Volvo Cars presenterade på onsdagen via en digital presskonferens, Concept Recharge, som visar dragen i nästa stora Volvo, en el-SUV. Företaget skrotar XC-beteckningen och ger fordonet ett nytt släktnamn, ”mer som ett barn”, kommenterade Håkan Samuelsson, VD.

Innerutrymmena blir bättre än i den nuvarande stora SUV-modellen. Det är avsaknaden av förbränningsmotor som möjliggör ökad plats inuti bilen. Motorn ersätts med ett stort batteripaket under det platta golvet, hjulbasen har förlängts och dimensionen har ökats på bilens hjul. Resultatet är kortare överhäng och större innerutrymmen, inklusive ett förvaringsutrymme mellan framsätena.

Mindre är bättre – mottot för de nya bilarna
Volvo Cars ingenjörer har arbetat med mottot ”mindre men bättre” i utvecklingen av bilen.
– Vår Concept Recharge är ett manifest för alla framtida elbilar från Volvo Cars, liksom en ny typ av fordon, säger Robin Page, chefdesigner, i företagets pressmeddelande.
En stor, 15-tums pekskärm står i centrum för nästa generations anslutna infotainmentsystem.
Volvo Cars fortsätter samarbetet med Google för att ta infotainment och den uppkopplade bilen till ”nästa nivå”. Systemet drivs av Android Automotive OS med ett antal Googlefunktioner inbyggda och har fått namnet VolvoCars.OS.

Ständiga uppdateringar – om kunderna tillåter
Det möjliggör tätare kontinuerliga uppdateringar av säkerhetsfunktioner och att data från kundernas bilar ska kunna bearbetas i realtid, om kunderna tillåter att Volvo Cars använder deras data.
Detta är led i företagets utveckling mot självkörande bilar.
För att hantera alla trafikdata som ska inhämtas i realtid investerar nu Volvo Cars och dotterföretaget Zenseact under de kommande åren i ett enormt datalager, som kommer att rymma över 225 miljoner gigabyte data. AI-funktioner kommer att användas för att snabbt bearbeta dessa data. Kunderna får välja om data får samlas in. Kundernas integritet ska garanteras.

Radar med lång räckvidd ökar säkerheten
Arbetena med att förbättra säkerheten under körning och fortgår och möjligheterna att förebygga kollisioner förbättras. Bland annat med hjälp av en slags radar med en räckvidd av cirka 300 meter runt om fordonet.
Volvo Cars arbetar för att förbättra kapaciteten och därmed räckvidden för kommande elbilar. På kort sikt planerar företaget att arbeta med det svenska batteriföretaget Northvolt för att ytterligare öka energitätheten i battericellerna med upp till 50 procent jämfört med vad som finns på marknaden idag.

Halverad tid till fullt batteri och dubbelriktad laddning
På lite sikt ska laddningstiden kunna halveras, skriver Volvo Cars i pressmaterialet.
Den nya bilen kommer att erbjuda dubbelriktad laddning, vilket gör att kunder kan överföra överskottsel i bilens batteri till elnätet.
Företaget har nyligen presenterat planerna på att samarbeta med Northvolt i Skellefteå och att bygga en ny fabrik för batterier. Var den ska förläggas uppges inte.

Föregående

Pandemin ger unga ökat behov av bostadsbidrag

Nästa

Färgglada rävar röstade om Löfven