Var femte ung vuxen i Göteborg bor kvar hemma hos föräldrarna. Det motsvarar 19 000 unga göteborgare mellan 20 och 27 år. En överväldigande majoritet av dem, över 80 procent, är mambos mot sin vilja.

Det visar Hyresgästföreningens rapport ”Unga vuxnas boende i Göteborg 2021”.
– Det är oacceptabelt att drygt 19 000 unga vuxna tvingas bo kvar hemma på grund av bostadssituationen, trots att de inte vill det. Det krävs fler åtgärder för att unga ska ha en bättre möjlighet att kunna få ett eget hem och påbörja sina vuxenliv, säger Andreas Sjöö, bostadspolitiskt sakkunnig hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

Fler har ändå fått eget boende
Samtidigt visar rapporten att det i dag är fler unga vuxna som har ett eget boende. Det beror på flera saker. Det är färre som bor kvar hemma och dessutom är det färre som bor inneboende.
Det kan också bero på att byggandet faktiskt ökat och att det i dag är färre antal individer i ungdomskullarna.

Vill inte bilda familj på grund av bostadsläget
Men rapporten visar också på en stor oro för framtiden.
– Mer än var tredje ung vuxen tvekar inför att flytta och ännu fler, två av fem, tvekar inför att bilda familj till följd av bostadssituationen. Det får också konsekvenser för samhällsekonomin när unga inte kan flytta till jobb eller studier, säger Andreas Sjöö.

Förmedla bostäder efter behov – inte tid
Hyresgästföreningen efterlyser tre åtgärder för att förbättra för unga vuxna. En innebär att bostadsförmedlingen ska kunna förmedla bostäder efter behov och inte enbart efter kötid.
Organisationen vill också se en förstärkning av bostadsbidragen och utveckla dagens investeringsstöd för att kunna hålla hyrorna nere.

Fakta: Rapporten ” Unga vuxnas boende” har getts ut sedan 1997. Rapporten visar hur unga mellan 20 och 27 år bor och hur de vill bo.

Föregående

Hälften av de anställda får lämna jobbet på Nevs

Nästa

Hamnplats för större fartyg när nya isbrytaren gör bredare rännor