I tid till påsk avlöpte på tisdagen premiären för ”Den Globala Corona-Orkestern” med 160 musiker från orkestrar i hela världen som alla är med i en global video och framför en Heavy Metal-låt, ”Fear of the dark”, av Iron Maiden. Initiativet togs av dirigenten och orkesterledaren Ulf Wadenbrandt i Trollhättan.

Dirigent för global orkester
Ulf Wadenbrandt från Trollhättan är dirigent, orkesterledare och initiativtagare till Den Globala Corona-orkestern.

– Det är många kollegor med mig runt om i världen som inte kan spela tillsammans och inte kan uppträda inför publik och som även blivit av med sin inkomst, säger Ulf Wadenbrandt i ett pressmeddelande av Fredrik Fryklund, tidigare informationschef på Nevs i Trollhättan.
– Jag har därför tagit kontakt med många underbara orkestermusiker som jag haft glädjen att jobba med för att spela ett gemensamt stycke, fortsätter  Ulf Wadenbrandt.

Perfekt passande för symfoniorkester
Det framförda musikstycket Fear of the Dark är arrangerat för symfoniorkester av Mattias Eklund och är helt instrumentalt.
– Den låten har allt från snygga melodiska linjer till energi och upptempo. Det är ett magiskt bra arrangemang som tar fram orkesterns energi och fantastiska sound. Iron Maiden har helt enkelt skrivit en toppenbra låt som passar perfekt för en symfoniorkester och dess underbara klangfärg, förklarar Ulf Wadenbrandt.
– Det är fantastiskt att få göra en crossover med en Heavy Metal-låt som blir klassiskt arrangerad.  Vi når en målgrupp som både lyssnar på klassiskt och på Heavy Metal, och vi förenas alla i riktigt bra musik, fortsätter han.

På You Tube sedan 31 mars
Orkesterledaren Wadenbrandt har på sistone arbetat dygnet runt för att kunna genomföra inspelningen. Han har haft tidsskillnaderna att jobba med och nu nått fram till slutprodukten, en video som spelas in med alla musiker på en stor skärm, samtidigt som han dirigerar ett antal musiker live på scenen.
– Allt detta klipptes ihop till en video som onsdagen den  31 mars släpptes  på Youtube, förklarar Ulf Widenbrandt.
Totalt medverkar över 160 musiker från hela världen. De är musiker från olika orkestrar i Sverige, Ryssland, USA, Kina, Colombia, Brasilien, Argentina, Polen, Portugal, Belarus, Spanien, Nederländerna, Nya Zeeland och Norge.
– Jag vill visa hur viktigt det är med musik och kultur i dessa oroliga tider. Musik är grunden till välmående och utveckling, säger Ulf Widenbrandt.

Musiker av yppersta världsklass
– Vi måste visa världen att vi behövs och att vi måste få spela. Jag har fått med mig musiker i yppersta världsklass, fantastiska musiklärare till duktiga amatörer och studerande på musikhögskolor och kulturskolor runt om i världen.
– Jag vill visa vikten av mångfald och betona att alla är viktiga i ekosystemet för musik, fortsätter han.
Han lägger till, att det är fantastiskt kul att genomföra ett sådant här projekt tillsammans med alla musikaliska vänner världen över.
– Alla musiker, inklusive mig själv, gör detta utan ersättning. Vi vill visa hur viktig och gränsöverskridande musiken är, berättar Ulf Widenbrandt.

Musiker på scen och skärm
Lokalt. och globalt. Ulf Wadenbrandt med några av de lokala musikerna som medverkade på plats framför skärmen med övriga i den globala orkestern.

Trollhättan satsar på fast ensemble
För några år sedan ledde han hundratals Trollhättebor som sjöng och spelade Peter Lemarcs låt ”Little Willy John”, som blev ett uppmärksammat arrangemang på Youtube.
Ulf Wadenbrandt kunde nyligen informera om att hans SSO, Sweden Symphony Orchestra, blivit en fast ensemble i Trollhättan, sedan Trollhättans Stad och Folkets hus Kulturhuset i Trollhättan beslutat att stödja verksamheten.

Deltagande musiker i Global Corona Orkestern är:
Russian Philharmonic Orchestra, National Orchestra Russia, Dortmunder Philharmoniker, Hovkapellet, Shanghai Symphony Orchestra, Göteborg Operans Orkester, Jönköping Sinfonietta, Gävle symfoniorkester, Gotlandsmusiken, Philharmonisches Orchester Regensburg, Sweden Symphony Orchestra. John Bauer Brass, Krasnodar Symphony Orchestra, Globalis Orchestra, Silatiev Symphony Orchestra, Argentina National Symphony Orchestra, Creative Camerata Moscow, State Symphony Orchestra of Udmurt Republic, N3 Symphony Orchestra, Trollhättan, Tiumen Symphony Orchestra, Presidential Orchestra of Belarus, Wuhan youth Symphony Orchestra, Royal Swedish Navy Band, Christchurch Symphony Orchestra in New Zealand, Departmental Band of Valle del Cauca, Colombia, Orquesta Concertante de Madrid, The orchestra of the legislature of the City of Buenos Aires.

Från svenska, lokala orkesterföreningar:

 • Karlskoga Symfoniorkester
 • Sandviken Symfoniorkester
 • Gislaved Symfoniorkester
 • Skellefteå Symfoniorkester
 • Arvika Stråkorkester
 • Borås Symfoniorkester
 • Uddevalla Stadsmusikkår
 • Vänersborgs Stadsmusikkår
 • Skarabygdens Symfoniorkester
 • Partille Kammarorkester
 • Dalslandsorkestern
 • Vargöns Musikkår

Medverkande musikhögskolor:

 • Ingesunds Musikhögskola, Arvika
 • Thachikovsky Conservatory, Moskva, Ryssland
 • University of Stavanger, Norge
 • Malmö Musikhögskola
 • Federal University of Minas Gerais (UFMG) Brasilien
 • Teresa Berganza Conservatory, Madrid, Spanien
 • Högskolan för scen och musik Göteborg.

Se hela videon här.

Föregående

Hattig hälsning till påsken och våren

Nästa

De vill göra Göteborg till bästa idrottsstaden