”JAG AVSKYR dina åsikter men jag skall kämpa för din rätt att uttrycka dem”. Detta citat brukar tillskrivas Voltaire (även om han inte uttryckt det och kanske inte exakt så). Andemeningen har stått sig genom åren men förefaller ha förlorat sin kraft. Ett tecken på detta inträffade dagen före julafton då Google stängde ner Swebbtv.

Swebbtv är en svensk tv kanal som sänder nyheter, intervjuer, reportage mm. den har stöd av den statliga Mediestödsnämnden och är ansluten till det pressetiska systemet. Den är inte heller fälld för något olagligt. Men den stängdes ner för att den brutit mot Googles community regler.

GOOGLE ÄR en privat plattform och tillåter och förbjuder material som man vill och har naturligtvis all rätt att göra så. Men dels har Google i stort sett monopol och deras beslut går inte att överklaga till någon neutral instans och orsaken till brottet mot reglerna är inte i detalj offentligt ens för den drabbade.
Man kommer osökt att tänka på Frans Kafka och hans roman Processen. Där åtalas och döms Josef K för ett brott som inte meddelas honom och han kan därför inte heller försvara sig då det inte finns något att försvara sig mot. Han får heller inte träffa domaren och döms till döden.

ROMANEN HAR har av tidningen Le Monde utsetts till den tredje bästa romanen under 1900-talet. Nu tror jag inte att Wilgert som leder Swebbtv får liknande straff men poängen är att ingen av dem kan ju rätta sig efter beslutet när de inte känner brottet.
Nu har också Twitter stängt av president Trump på livstid. Ett privat företag som tillhandahåller en plattform för yttranden stänger alltså av en demokratiskt vald president som inte har begått något brott och som byggt upp en stor skara som följer honom på twitter. Och dessutom på livstid. Vilka tror dessa megaföretag att de är?

MEN NU börjar flera att försvara sig. Enligt ett förslag från den polska regeringen sägs att ”Om företag såsom Twitter, Facebook eller Google raderar polska yttranden som är tillåtna enligt polsk lag kommer de att få böta motsvarande 1,8 miljoner euro per censurtillfälle”, detta enligt ett nytt lagförslag från regeringen.
Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel stämmer in i kritiken mot Twitters beslut att blockera Donald Trump.  ”Problematiskt” säger hon. Hennes talesperson Steffen Seibert sade att yttrandefrihet var en grundläggande rättighet av vital betydelse som kan begränsas men endast i enlighet med lag definierad av lagstiftaren och inte genom beslut av ledningar av sociala medieplattformar. Fortsättning lär följa.

Föregående

Timo skulle avlivas men räddades i sista stund

Nästa

Så kan man också säga om korruption