Skutor i Skärhamn
Skutträffen 2021 ägde rum utanför Tjörn. Mathilda af Mollösund skymtar under bogsprötet på skonaren Ingo från Göteborg.

Gott sjömanskap på gamla kölar kom att prägla veckoslutet i Skärhamn. Sjömanskapet företräddes i huvudsak av segelkunniga unga kvinnor och män, deltagare i årets upplaga av Skutträffen med Skärhamn som angöringshamn och värd. Tolv segelfartyg av den gamla sorten deltog i det tidvis hårda vädret.

– Mycket vind, omkring 14 sekundmeter i byarna, och ett bra och engagerat gäng ombord, summerar för Spanaren Axel Westfelt, styrman på segrande Svenska Kryssarklubbens tvåmastade kutter Gratitude, med hemmahamn vid Nya Varvet i Göteborg.
Berömmet gäller fartygets besättning på 23 personer, de flesta unga kvinnor och män med sjön och segling som särskilt intresse.

Fyra unga skutseglare i Skärhamn
Fr v Jacob Joachimsson, Harald Forshufvud, fartygets styrman, Axel Westfelt och Leopold Forshufvud. Kaptenen på Gratitude, Torben Hildeman, saknas på bild.

Maxfart på tio knop gav segermarginal
Gratitude gjorde som mest cirka tio knop och segrade med 5-10 minuters marginal till tvåan, tidigare räddningskryssaren Wilh. R Lundgren, Långedrag. På tredje plats kom Skärhamns segelfartyg, den tvåmastade skonerten m/s Atene.
– Sjögången kändes, förstår du, medan regnet inte gjorde oss något. Det hamnar ju bara på ytan av kroppen, berättar för Spanaren Stina Lignell, den ena av två ombordvarande läkare på Gratitude.
Men i gamla tider, när Gratitude tjänstgjorde som brittiskt fiskefartyg, trålare, på Nordsjön bestod besättningen av enbart fyra, fem personer.
– Det var förstås ett mycket hårt arbete, säger Stina Lignell.

Nina Almkvist
Juryns Nina Almkvist: – Soligt och varmt eller regn och blåst brukar prägla tävlingen.

Årligt oktoberarrangemang för västkustskutor
Skutträffen är ett arrangemang av Föreningen Västkustskutor och tävlingen genomförs varje år under det första veckoslutet i oktober. Denna gång var det Skärhamn och Tjörn, som fick stå för värdskapet.
– Vädret så här års brukar antingen vara som nu, med mycket regn och blåst, eller soligt och fint som en sommardag, berättar Nina Almkvist, en av de tre medlemmarna i juryn.
Tävlingen har rötter från 1990-talet. Den genomförs vid olika hamnar och för upplagan 2021 hade turen kommit till Skärhamn. Årets tävling hade 12 deltagare.

Uttröttad norsk kvartett valde att vila
Det skulle egentligen ha varit 13 om segern. Norska Skreien, var anmäld med avstod från att komma till start. Fartyget med hemmahamn i Fredrikstad gick under fredagen i den hårda motvinden syd på och ankrade sent på kvällen ett stycke utanför Skärhamn. Den uttröttade besättningen på fyra man valde på lördagsmorgonen att avstå från att ta sig ut till start.

Infotavla om Gratitude
Harald Forshufvud och Jacob Joachimsson sätter upp informationstavlan om fartyget.

De närvarande tretton segelskutorna gav Skärhamn en bild av hur det kan ha sett ut för länge sedan i hamnen, när alla fartyg förtöjda vid redden var byggda i trä och seglade för fiske, last eller andra uppdrag på Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Östersjön eller på mer avlägsna farvatten.

Atene i SKärhamn
Atene vid sin kaj i Skärhamn.

Skutor i trängsel som i forna dagar
De tävlande skutorna trängdes intill varandra längs Skärhamns kajer och skogen av master mot den regngrå, tidvis nästan svarta skyn, gav området ny, dramatisk karaktär.
– Alla måste vara traditionellt riggade båtar med en historia, berättar juryns Nina Almkvist. Och denna gång hade inte juryn något att anmärka på.
– Prickfritt är betyget.

15 nautiska mil seglades på två och en halv timma

SXKs Gratitude
Gratitude vid kaj i Skärhamn.

Tävlingen omfattar 15 nautiska mil. Starten gick utanför Älgön, söder om Skärhamn. Startlinjen låg emellan ett kummel och småbåtshamnen på Dyrön.
Startskottet gick klockan 10.30 och vinnande Gratitude korsade mållinjen i Skärhamn klockan 12.57.
– Utmärkande för dagens tävling var att det var extra regnigt, säger Nina Almkvist. Och att det blåste bra, i varje fall under första delen av seglatsen. Men vindan avtog efterhand.

Föregående

Dras "Soffan" inför Europadomstolen?

Nästa

Landets dyraste vatten dricks på Tjörn