Mölndal korades till Årets superkommun i klassen Storstadskommuner i konkurrens med 46 andra. Mölndal blev ensam om att ta hem segern av de fem nominerade från Västsverige. I den nya klassen Årets raket segrade Munkedal, då kommunen förbättrat sig mest.

I tävlingen, som på tisdagen genomfördes för sjätte gången i regi av tidningen Dagens Samhälle, har Mölndal vid två tidigare tillfällen nått andraplatsen.
Tidningen lyfter fram arbetsmarknad, kultur och fritid som styrkor hos den vinnande kommunen i bedömningen.

Jobbkommun med starka integrationsresultat
”Mölndal är en jobbkommun, här är lönesumman som produceras inom kommunen större än de egna invånarnas inkomster. Arbetslösheten är låg och Mölndal når starka noteringar för både flyktingars och utrikesföddas integration på arbetsmarknaden”, skriver tidningen.
Och fackförbundet Vision utsåg tidigare i år Mölndal till Årets kulturkommun.

Vinnare mot Göteborg i markbytet
Mölndal med sina 70 000 invånare tog förra året det första spadtaget i ett nytt Life-Sciencekluster intill Astra Zeneca.
För omkring ett decennium sedan gjorde Mölndal ett markbyte med grannkommunen Göteborg, där Mölndal fick 77 000 kvadratmeter mark mot Göteborgs 22 000.

Uppsala och Kalmar också bäst i sina klasser
Uppsala, rikets fjärde stad i storlek, tog hem titeln Årets superkommun i klassen Städer- och stadsnära kommuner i konkurrens med 108 andra.
Kalmar blev vinnaren i Småstad- och landsbygdskommuner, där staden tog sig förbi Varberg med en titel från 2018. I klassen finns 136 kommuner.
Spanaren har för att få en kommentar från segrarkommunen sökt Kristian Vramsten (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Mölndal, men denne har inte hörsammat vår begäran.

Föregående

Fem västliga kommuner med chans på supertiteln

Nästa

Mölndal bäst i Sverige - på elnätsavgiften