I höst har Frölunda kulturhus varit stängt i ett år. Och stängningen kan pågå ännu längre. Kulturnämnden hänvisar till ombyggnader i biblioteket.
– Svepskäl, påstår Torbjörn Alström, pensionerad efter tio år år som producent i huset. Hade kommunen haft en dialog med oss kunde vi ha drivit åtminstone en del verksamhet. Ombyggnader har inte hindrat sådant förr.
– Stängningen drabbar skattebetalarna som har rätt till viss kultur i Frölunda, hävdar Torbjörn Alström.

Kulturhuset vid Frölunda torg har varit känt för omfattande verksamhet med musik, teater, bio, utställningar, dans, öppen ateljé för vuxna och barn, kurser med mera. Man har bland annat lyckats få dit artister – både svenska och utländska – av hög kvalitet och kunnat hålla biljettpriser som folk i trakten haft råd med.
Uppskattade var även tedanserna med många trogna besökare.

Ingen får boka aktiviteter under hösten
I den stora byggnaden ingår förutom kulturlokalerna bibliotek, kafé, simhall och några hyresgäster.
Kulturhuset har dessutom tjänat som en oas för skolungdomar på fritiden. Ungdomar som haft trångt hemma har kunnat sitta vid bord på gågatorna och läsa läxor.
– Det senaste är att mina gamla kolleger inte får boka någonting under hösten, suckar Torbjörn Alström. Det innebär att det går nära ett och ett halvt år då verksamheten hålls stängd.

Lokaler besiktigas men får inte användas
Anne Svanholm går snart i pension som producent efter 29 år på Kulturhuset. Nu avslutar hon med att förbereda planerade barnföreställningar som får hålla till i en närliggande lokal.
– Det tråkiga är ju att våra lokaler kommer att vara besiktigade sista april utan att vi kan använda dem, säger hon. Det kostar pengar att ha tomma lokaler.

Arbetsmiljön får bära skulden
Kulturnämnden har visserligen ordnat ett tillfälligt bibliotek inne på Frölunda torg. Men någon annan kulturverksamhet där från huset finns inte.
– De skyller på arbetsmiljön, säger Torbjörn Alström. Men när man byggde om ventilationen i vår del blev det mycket damm och annat. Då var det inte tal om att stänga biblioteket.

Tillfälle för att kunna byta ut medarbetare?
Torbjörn Alström anser att kommunen brutit löften om att satsa på kulturen i huset. Nu syns ingenting av detta.
– Det verkar som om kulturnämnden vill bli av med de gamla bråkiga medarbetarna för att satsa på en yngre, mer lydig generation och en smalare och billigare verksamhet, säger han.
Anne Svanholm är inne på samma spår.
– Ledningen vill inte ta vara på vår kunskap och vår erfarenhet, menar hon. Den är inte intresserad av vad vi har gjort. Inte frågat oss. Inte varit där och tittat på verksamheten.

Ny tjänst annonserades utan att fråga erfaren personal
Nyligen annonserade man efter en ny medarbetare. Men ingen av de erfarna producenterna fick vara med och lämna synpunkter.
Anne Svanholm vittnar också om vad hon kallar tystnadskultur.
– Information får inte spridas utan att ledningen tillåter det. Det blir envägskommunikation. Vi ser också mer och mer byråkrati och mer centralstyrning i kommunen.

Lång stängning ger fler tappade besökare
Torbjörn Alström och Anne Svanholm betonar att Frölunda kulturhus är unikt i Göteborg. Det är mycket större och annorlunda än kulturhusen i Angered, Bergsjön, Frilagret och Kåken (gamla fängelset).
– Folk undrar när vi öppnar igen, berättar Anne Svanholm. Ju längre tid det går, desto fler besökare tappar man ju.

Enhetschefen hänvisar till ny upphandling

Paula Wahlblom Kulturnämnden
Paula Wahlblom.

Kulturaktiviteter är i full gång, hävdar Paula Wahlbom, enhetschef på Frölunda kulturhus i ett skriftligt svar till Spanaren.

Varför har ombyggnaden av Frölunda kulturhus försenats igen?
– Det beror på ny information om betonggolvets skick i bibliotekslokalens som framkommit under projekteringsarbetet. Efter att stadsfastighetsförvaltningens upphandlingsjurist har gjort en ny bedömning av renoveringsprojektets omfattning har SFF beslutat att en kompletterande upphandling behöver genomföras. Detta innebär förseningar i när Frölunda bibliotek och kulturhus kan öppnas.

Är det risk för ytterligare förseningar?
– I stora och omfattande byggprojekt finns många osäkerheter och faktorer som påverkar tidplanen och som vi inte har rådighet över.

Vad säger du till den publik som ser fram emot återöppning?
– Huset är tillfälligt stängt men verksamheten med massor av kulturaktiviteter är i full gång! Vi har samarbeten med ett flertal aktörer och genomför aktiviteter på en rad scener och lokaler i och runt Frölunda Torg för att säkerställa att Frölundaborna fortsatt har tillgång till ett rikt utbud av kultur och litteratur. Och så har vi ju vårt fina pop-up-bibliotek inne på torget som kommer att vara öppet och tillgängligt under hela perioden.
– Jag och alla medarbetare ser såklart fram emot att träffa alla i vårt nya kulturhus så snart vi kan öppna upp huset igen, men fram till dess välkomnar vi alla till våra tillfälliga lokaler.

Blir det några förändringar av kulturens verksamhet när allt står klart?
– Inför ombyggnationen av kulturhuset arbetar vi med att på olika sätt fånga upp vad göteborgarna vill se i sitt nya kulturhus. Några exempel är att vi bjudit in allmänheten att önska och lämna förslag, arbete med referensgrupper, enkäter mm.

Vilka förändringar i så fall?
– Om och vad kan vi inte svara på i nuläget.

Föregående

20-åriga Julia från Mölndal är årets domare

Nästa

Hiltons bok om den siste teaterdirektören en lysande skildring av det förödande drevet