I VECKAN presenterade Medieakademin vid Göteborgs universitet sin årliga Förtroendebarometer. Sedan 1997 gör Medieakademin en årlig förtroendebarometer, kompletterad med olika specialtema enskilda år. Undersökningen mäter förtroende för samhällsinstitutioner, enskilda företag och massmedier.

Undersökningen omfattar 1200 webb-intervjuer och fältarbetet genomfördes 23 februari till 3 mars 2021. Samtliga siffror som anges motsvarar mycket högt förtroende samt ganska stort förtroende.

När det först gäller samhällsinstitutioner så har förtroende för i stort sett samtliga ökat sedan förra året med undantag för EU-kommissionen. I topp ligger sjukvården (81%) före polisen (73%) och universiteten (72%).

RADIO/TV HAR har 51% och kungahuset 50%. Svenska kyrkan har 42% vilket kan vara glädjande då det är kyrkoval i höst. I botten ligger EU-kommissionen (32%), dagspressen (31%) och de politiska partierna (21%).

När det gäller förtroendet för svenska företag så minskar de två i topp, nämligen Systembolaget (73%) och IKEA (61%). Ökat mest har Astra Zeneca (41%) men även Postnord har ökat (23%) och ligger ändå näst lägst. Allra lägst ligger Huawei (5%) och mäts för första gången.

AV DE POLITISKA partierna ökar två Moderaterna (37%) och Socialdemokraterna (35%) samt Centerpartiet (19%). Övriga minskar som  Vänsterpartiet (24%), KD (21%), SD (20%) , MP (16%) och Liberalerna (10%). Genomsnittet för dessa åtta partier är 22 procent att jämföra med de politiska partierna ovan som var 21 procent.

När det gäller dagspressen har den lokala tidningen högst förtroende och ökar till 48 procent. De övriga ökar något eller ligger still: DN (45%) SvD (42%) AB (17%) och Expr (14%). Intressant är att förtroendet för samtliga medier minskar bland äldre men ökar bland yngre. Det är dock ett högre förtroende för den lokala tidningen bland de äldre jämfört med de yngre, men det är enda undantaget.

Detta är endast ett axplock bland alla de siffror som finns i Mediebarometern som kan nås på nätet.

Föregående

Här huserar Säveåns hemliga gnagare

Nästa

Posten spårlöst försvunnen - trots rätt adress