Elbilsföretaget Nevs i Trollhättan, som vuxit fram ur resterna av Saab Automobile, drar ned på verksamheten och varslar omkring 300 personer om uppsägning, motsvarande ungefär 40 procent av den nuvarande personalstyrkan på cirka 650 personer.
– En kompetensväxling och anpassning till framtida behov, kan företagets samlade kommentar beskrivas.

Och kommande behov definieras med den struktur som ett framtida Nevs skall omfatta.
– Vi måste se om vårt hus och hitta en spetsig väg framåt, kommenterar för Spanaren Jonas Hernqvist, presschef på Nevs. Exakt vad det kommer att innebära uppger han inte. Det återstår först att genomföra MBL-förhandlingar, som väntas vara avklarade i oktober. Men detta kan han berätta:
– Den röda tråden i företagets nya strategi framåt har helt inriktning mot framtidens mobilitet. Den omfattar tre huvudinriktningar, självkörande bilar, mobilitetstjänster (som innebär att man utnyttjar och reser med bilarna snarare än att äga dem) och hela den elektrifierande delen, av fordonen. Kunderna är inte längre i huvudsak privatpersoner utan städer, kommuner, organisationer, företag och liknande.

Evergrande satsar stort med 14 nya modeller
Detta är en av sex nya modeller som är nära lansering i Evergrandes program.

Global avveckling av det traditionella konceptet
I andra änden på den strategin ligger det traditionella bilutvecklings- och bilproduktionskonceptet, med berörd administration, som hela den traditionella fordonsbranschen världen över nu är i full färd med att avveckla.
Det som hände under gårdagen, måndagen, var att de fackliga företrädarna klockan 19.00 informerades om neddragningarna och det kommande varslet. Informationsspridningen fortsatte under tisdagen, när samtliga chefer med underställd personal klockan 13.00 lämnades samma information, att i sin tur sedan delge sina medarbetare. Så vid slutet av tisdagen borde samtliga 650 ha fått budskapet.

Lågmäld stämning efter tuffa besked
– Tuffa besked, kommenterar presschefen Jonas Hernqvist. Han tillägger, att stämningen på företaget i Stallbacka i Trollhättan nu bäst kan beskrivas som lågmäld.
Bakom detta scenario finns ett annat, parallellt skeende högst upp i ägarsfären till Nevs, som i någon mån också spelar roll för varslet i Trollhättan.
Nevs ägs sedan i början på 2019 av det kinesiska fastighetsbolaget, konglomeratet Evergrande. Bolaget är noterat på Hongkongbörsen och har som mål att bli världsledande tillverkare av nyenergifordon med el och andra energikällor som drivmedel.

Offensiv affärsplan kan modifieras
Koncernen består utöver kärnan, fastigheter, av den nya grenen energifordon med digital teknologi, kulturturism och hälsovård. Huvudkontoret ligger i Shenzhen, cirka en timmes resa från Hongkong. Evergrande har målet att bli världens största fordonsgrupp för nyenergifordon. Planen var tidigare att producera en miljon tillverkade fordon 2025 och fem miljoner 2035. För att säkerställa den utvecklingen har Evergrande ingått ett antal samarbeten med världsledande företag i strategiska områden för teknisk utveckling, design och forskning/utveckling. Sannolikt är företagsledningen nu i färd med att modifiera den offensiva affärsplanen.

Regeringskrav på minskad skuldbörda för företag
Företaget har 120 000 anställda och rankas som nummer 122 i tidskriften Fortunes 500-lista över globalt verkande företag.
Det som nu har hänt är att den kinesiska högsta ledningen har dragit åt tumskruvarna för företag. Kravet är att företagen ska ha en lägre skuldbörda och kräver därför återbetalning av statliga lån. Uppdraget till Evergrande är att minska skuldbördan. Bolaget har – som så många andra – fått vidkännas finansiell press och ekonomiska bekymmer av den globala pandemin. Det är den situationen Kinas högsta politiska ledning nu vill rätta till.
– Vi har dock inte fått några signaler om att Nevs måste lämna Trollhättan och avveckla verksamheterna på Stallbacka, berättar Jonas Hernqvist för Spanaren.
– Nevs är ju en mycket liten spelare i Evergrandekoncernen, tillägger han.
Nevs kommer att arbeta för att hitta en framtida rätt balans i strukturen av företaget. Viss legotillverkning för andra företag har gjorts och görs alltfort. Så företagsledningen får fundera på vilken nivå för externa uppdrag Nevs skall ha i fortsättningen.

Föregående

Trafikverket Väst struntade i pandemi-råden

Nästa

Maktmissbruk misstänks på förskola i Göteborg