På 20 minuter ska jag slänga ihop en rätt till mig och jag vill ha det nylagat. Det är kallt ute och jag vill bli varm och mätt och stå mig länge. Jag tänker använda min överblivna kokosdryck.

Startar med att skala och hacka en halv lök som får svettas i kokosfett i en gryta på låg temperatur. Sedan hackar jag en bit purjo och ett par vitlökar och en ingefärabit. Svänger runt allt i grytan och kryddar med gurkmeja, koriander, Gara Masala, chili eller cayenne och lite pulvertång som stått väl länge i skåpet.

Jag brukar använda kokosmjölk eller kokosgrädde, men slatten av kokosdryck behöver användas, så jag häller i någon deciliter, och det får koka en kort stund.

Tar fram cashewnötter, skalade frysta räkor, hackar en bit trött paprika, köper sällan vid denna årstid, öppnar en liten burk ananas och tar en tredjedel.

I med alltihop. Det ska bara värmas, inte koka, tillsammans med lite morötter som jag har i kylskåpet.

Strör på lite mer koriander och svartpeppar. Vips är min gryta klar inom stipulerad tid. Nu kan jag ägna en halvtimma åt att tugga och njuta i lugn och ro.

Några dagar tidigare hade jag gjort ett storkok av mina egenodlade morötter, olivolja och med massa kryddor där jag först svettat en lök, vilket ger godare smak. Superbra att ha till hands, underlättar matlagningen och passar utmärkt både smak- och färgmässigt.

Ingredienser: Lök, purjolök, vitlök, kryddor, ingefärabit, kokosdryck, cashewnötter, frysta räkor, ananasbitar, paprikabitar (och kokta morötter i bitar).

Saknar du ingredienser? Byt ut eller hoppa över. Välj till exempel hård ekologisk tofu, som du skär i kuber i stället för räkor.

Föregående

Ny Volvobil lanseras inom kort

Nästa

Fyra av tio vill köpa lägenheten