Till slut var det alldeles nödvändigt.
Det låg böcker överallt. Biblioteket måste glesas ut.
Dags således att ta farväl av klassiker som Olle Hedberg. Hjalmar Söderberg, Per Gunnar Evander, Jack London och Graham Greene. Bland många andra.
Ytterst få skräpböcker men alla tog plats. Närmare bestämt blev det 19 fulla papperskassar.

Att slänga i soporna var otänkbart förstås, men vem ville ha?
Ingen, visade det sig vid kontakt med ett par av de sex kvarvarande antikvariaten i stan.
Hmm, förresten. Fanns det möjligen några Agatha Christie och Dorothy Sayers? Jodå det fanns det också, men det var inte värt besväret att åka iväg med dem.
Det fick till slut bli inlämning hos Ebbes hörna på Stigbergstorget. En av hjälporganisationen Göteborgs stadsmissions second hand-butiker, som tillsammans med andra second hand-butiker i stan även säljer böcker.

Antikvariatägare med LP
Kenneth konstaterar, att vinyl tillhör det som efterfrågas mest i hans antikvariat. Här med en Beatlesskiva från tiden de dominerade den internationella musikscenen.
Bild: Erik Lindahl

Gratis böcker och billig musik
Spanarens medarbetare passerar vid gott väder ofta ett av de kvarvarande antikvariaten, Pan Vinyl, i korsningen Eklandagatan/Gibraltargatan.
På en av lådorna i i den traditionella uppskyltningen utanför entrén får man reda på att böckerna i lådan är gratis. Det är som sagt svårt att slänga böcker…
I lådorna intill finns bland annat en hel del vinylskivor till reapris samt åtskilligt med böcker förstås.
Ägare sedan fem år tillbaka är Kenneth Sandström. Antikvariatet säljer och köper både böcker och skivor. Kenneth har bland annat ett förflutet som säljare i 31 år hos Bengans på Stigbergstorget.
En hel del av plattorna tog han över från Evert Edvardsson när han stängde sin butik Pennies from Heaven, på Mölndalsvägen, som Spanaren skrev om vid nedläggningen.

Vinylen klarar skivan
– Det går trögt med en del skivor. Ingen tycks vilja lyssna på kvalificerad swingmusik längre, suckar Kenneth. Men jag klarar mig faktiskt bra tack vare vinylen.

Varför läser inte folk längre, tror du?
– Det finns fortfarande en hel del människor som läser, både unga och äldre. Att vissa inte läser beror nog på samma saker som förr: Andra intressen, fast intressena är väl inte samma som förr.

Kan man tänka sig en renässans för bokläsande? Vad skulle behöva hända?
– Kanske att få ungdomar mer intresserade av böcker redan i ung ålder.

Om du ser på din egen försäljning – vad är det som efterfrågas?
– Klassiker, ryska författare, vissa deckare, biografier, moderna faktaböcker, musik, historia, filosofi, Göteborgiana och barnböcker är väl det som mest efterfrågas.

Lönar det sig att, som du gjort, bredda sortimentet med skivförsäljning också?
– Det tror jag säkert. Vinylen står för mellan 60 och 70 procent av min försäljning.. säger Kenneth Sandström.

Här kan man hitta svårfunna böcker:
https://www.antikvariat.net/sv/?currency=SEK
https://www.bokborsen.se/

 

Föregående

Färgglada rävar röstade om Löfven

Nästa

Göteborgsgrupp kan få nyckelroll i Estoniaprojekt