Omslag till Wallgren-bok
Denna bok är en medryckande dystopi som utspelar sig i en postindustriell värld, skriver Spanarens recensent.
Henrik Wallgren
”Jättarnas frön”
Förlag: Vildhallon

Henrik Wallgren bor på Brännö i Göteborgs södra skärgård och det är också där hans framtidsdystopi ”Jättarnas frön” inleds. Men redan efter några rader är huvudpersonen Enöra på väg därifrån, ut på en vådlig seglats norrut.

Planeten är bortom atomkrig och klimatkollaps, Enöra lever i en postindustriell värld där till exempel elektriciteten är historia. Att beskriva levnadsförhållandena som svåra vore en grov underdrift. Svält driver hela samhällen till kannibalism och pirater härjar våra nordiska farvatten. Det är den verklighet som Enöra har att navigera i.

Fröer i säckar kan vara räddningen
Enöra är ute på en mission. Han har hört talas om att långt norrut, i ett bergrum på en ö, har människor som levde före civilisationens kollaps samlat fröer från hela världen, och han tänker att kunde han få tag i några säckar av dessa, så kunde hans barn kanske undgå svältdöden, ja befolkningen på öarna skulle överleva.
Enöra är en man som besitter en rad färdigheter, som kommer att rädda honom ur många prekära situationer. Fantasy möter vikingatid i denna berättelse – ”Jättarnas frön” skulle kunna beskrivas som en ungdomsroman för alla mellan 10 och 100 år. Extra plus i historien är detaljerade skildringar av hur Enöra tillverkar livsviktiga verktyg, smider knivar, spränger, bygger båtar. Och hur han seglar båtar! Och inte minst hans vänskap med en hund. Namnet Enöra har han fått efter att ha råkat spränga bort sitt ena öra en gång när en sprängning gick fel.

Henrik Wallgren i utemiljö.
Henrik Wallgren är kulturarbetare i vid bemärkelse, men jobbar även med anläggningsarbeten.
Bild: Anne Wollter

Levande och medryckande om Enöra
Att Henrik Wallgren själv kan sätta både ”uppfinnare” och ”äventyrare” på sitt cv berikar berättelsen. Det är också spännande att geografiskt följa Enöras resa genom det vi kallar Norge och vidare, mot det som i vår värld heter Svalbard.  The Beatles ”Yesterday” blir ett slags soundtrack genom boken. ”All my troubles seemed so far away/Now it looks as if they’re here to stay/Oh, I believe in yesterday”.
Henrik Wallgren skriver levande och medryckande, det vet alla som läste de krönikor han under flera år skrev i Göteborgs-Posten och följde hans blogg i samma tidning från seglatser halva jorden runt med Ostindiefararen Götheborg.
Enöra når efter många umbäranden fram till Svalbard och finner att det styrs av ett matriarkat. Slutet öppnar för en uppföljning – väntar med spänning!

 

 


FAKTA

Henrik Wallgren
Musiker, författare, äventyrare, uppfinnare, poet, grovarbetare och seglare samt revykung på Brännö.
Var under 1990-talet frontman i kultbandet ORO.
Under det senaste året mest känd som en av tre i Viruspojkarna (googla!).
Gift med Martina Jakobsson.
Fyra barn.
Bor på Brännö.
Snart aktuell med ett nytt album tillsammans med Per Umaerus, som karaktärerna Hyvelbengt & Jonny Dyckert – i samarbete med Bohuslän Big Band.

Föregående

Högt kvalificerat centrum som sticker ut

Nästa

Sprickor i partierna efter Kyrkomötet