tisdag, januari 31 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Norska rederiet Höegh Autoliners har öppnat en fraktlinje mellan Göteborg och Auckland, Nya Zeeland.
– Linjen svarar för tunga rullande fordon, som person- och lastbilar, maskiner för gruvindustrin, skogsmaskiner och även annan tung, icke rullande maskinutrustning, berättar för Spanaren Eva Mattsson, linjechef på Scandinavian Shipping & Logistics, agent för Höegh Autoliners.

Det första fartyget på den nya linjen, ”Höegh Trigger” i den så kallade Horizon-klassen, lämnade den 12 mars kajen i Göteborg .
Hamnen trafikeras därefter med två anlöp i månaden av ett antal olika fartyg i Höeghs fartygsflotta. På tisdagen ankom, lastade och avlöpte världens största PCTC-fartyg i Horizon-klassen (Pure Cargo & Truck Carriers) ”Höegh Tracer” från Bilhamnen, kaj 601 i Göteborg. Rederiet opererar världens största PCTC-fartyg med kapacitet på motsvarande 8,500 bilar i 14 våningar.

Bra bris och god service avgörande
– Fartygets nästa hamn är Bremerhaven i Tyskland, säger Eva Mattsson. Därefter angör hon ett antal hamnar på vägen längs Europas västkust, runt Afrika, till Australien och därefter till Nya Zeeland och vändpunkten Auckland på Nordöns norra del.
– Bra pris och god service, anger Eva Mattsson som avgörande för att Göteborgs Hamn fick tillbaka Höegh Autoliners, som varit borta i några år från Göteborgs farvatten.
Direktlinjen från Göteborg går för export till hamnarna  Durban – Port Elizabeth – Maputo – Port Louis – Tamatawe – Fremantle – Port Kembla (Sydney) – Brisbane – Melbourne – Auckland.

Viktigt tillskott för svensk industri
Importen till Göteborg går bland annat via hamnar i Japan, Korea och Kina.
– Den här direkttrafiken är ett viktigt nytillskott för industrin. Oceanien och Sydafrika är viktiga marknader för fordonsindustrin och svensk verkstads- och anläggningsindustri, säger Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande från Göteborgs Hamn.

Linjekarta för Höegh Autoliners
Så här ser linjekartan ut för den nya fraktlinjen från och till Göteborg.

Höegh Autoliners
Höegh Autoliners Holdings A/S är ett Oslobaserat aktiebolag med två ägare, Leif Höegh och Co (61,25%) samt danska A.P. Möller- Maersk A/S (38,75%). Rederiet har cirka 350 anställda i 16 kontor och omkring 1300 sjöfolksanställda via bemanningsföretagen i Kina och Filippinerna. Rederiet har sex fartyg i PCTC-klassen. Sammantaget opererar rederiet ett 40-tal fartyg för tunga, rullande fordon i ett tiotal oceangående linjer.

Previous

"Skärp dig, staten!"

Next

Här huserar Säveåns hemliga gnagare

Check Also