”Jag valde att säga upp mig hellre än att förnedras.”

Det säger en före detta anställd på Göteborgs Spårvägar som tvingats bort i samband med upprensningen efter misstänkta kopparstölder.

Inte bara de misstänkta sparkades. Hela den grupp som hanterat materialet upplöstes. De an ställda ”erbjöds” omplacering.

Fem av dem kände sig så illa behandlade att de sa upp sig.

Hur gick det till?

Så här berättar en av dem.

” … jag vill först och främst poängtera att jag ej är misstänkt för något brott eller oegentligheter som misstänks på banteknik. Jag var en av dem som arbetade på avdelningen kontaktledning … och detta är min berättelse om när jag blev tvingad bort från arbetet jag älskar.

Att arbeta på avdelning kontaktledning var de bästa arbete jag någonsin haft. Jag … trivdes som fisken i vattnet. Jag var GS trogen och ställde alltid upp när företaget behövde mig. Beredskap jul, nyår you name it. Övertid i projekt med 30 timmars helger. Jag var där. Men så hände det ingen kunde ana.  Visst, vi hade hört att det var misstänkt stöld och fusk med tider samt att GS hade polisanmält detta och att utredning pågick.

Inte misstänkt

Jag var inte misstänkt för något brott och har heller inte begått något brott eller brutit mot regler/rutiner … Vi hade tidigare fått veta att de pågick polisutredning angående stölder av koppar. Vi fick dock inte reda på om det fanns misstänkta bland oss eller hur polisutredningen såg ut.

Sommaren 2020 var vi alla inkallade till ’förhör’. Vi blev uppringda av LO och fick en tid att inställa oss hos AC på Rantorget. Där hävdade AC att det försvunnit koppar och man uppmanades att berätta för då skulle det bli bättre för en. Eftersom jag varken vetat om eller varit delaktig i de misstänkta stölderna hade jag inga svar på hans frågor …

Frågorna var hårda och riktade som om man visste saker och ville lägga ord i min mun, till exempel ”Vem betalar era middagar? För ni har ju träffats någon gång på fritiden.” ”Förklara varför det saknas koppar!”  ”Hur betalas era luncher?” ”Vilka är det som sålt koppar? Du måste ju veta för du jobbar ju på kontaktledning.” …

Kallades till möte

… I december fick vi kallelse att vi alla skulle inställa oss för möte på Rantorget. Vår chef samt en kollega var inne tidigare på morgonen och blev avstängda. Det hade vi hört genom rykte men visste inte om det var sant. Väl på plats blev vi visade till ett rum där satt Hans Nilsson (VD), SH och MA. Vi fick då reda på att man skulle ’starta om’ avdelningen. Vi trodde att det var en nystart med oss som var där men så var de inte.

Man meddelade att vi härmed var avstängda från våra tjänster och omedelbart skulle bege oss till Gullbergsvass för att lämna ifrån oss allt som tillhör bolaget i väntan på att bli omplacerade för ny tjänst.

Vi ifrågasatte detta och fick svar av Hans Nilsson att han antog att vi måste ha varit med och delat på pengar. Han satt och kollade ner i sina papper och vågade inte se någon i ögonen. … Eftersom varken spårvägen eller polisen hade bevis på att vi skulle ha medverkat i stölder så tyckte dom att vi skulle vara nöjda med att bli omplacerade, annars skulle vi ju fått sparken fick vi som svar .

Tio vagnstädare

Det sas att vi skulle bli placerade till tjänster som matchade vår kompetens. Veckan innan lade GS upp en annons där dom annonserade efter tio vagnstädare. … Det finns ingen rimlig förklaring till varför man ’helt plötsligt’ behöver rekrytera tio tjänster då det inte tillkommit mer arbete. Vagnarna har ju inte blivit fler.

Jag fick min tid för ’förhandling’ med HR angående omplacering. Jag kan inte säga att de var en riktig förhandling. På bordet framför mig fanns ett erbjudande om att bli resenärsmiljötekniker, med andra ord vagnsstädare, nattetid. Någon hänsyn till kompetens togs ej då hela avdelningen blev erbjudna samma sak. … Tog man inte arbetet fick man alternativet att säga upp sig själv eller bli uppsagd för arbetsvägran. Jag valde att säga upp mig.

Efter alla år som jag jobbat på avdelning kontaktledning och gladeligen ställt upp i stunder när andra vägrat att ville jag inte låta företaget/Hans få chansen att förnedra mig genom att anställa mig som städare.

Går gärna tillbaka

Jag går gladeligen tillbaka till GS om jag skulle få möjlighet men då till en tjänst som matchar min kompetens.

Jag vet att jag var och är oskyldig och Göteborgs spårvägar vet det också.”

I sin inlaga till visselblåsarenheten vill hen få en ursäkt av GS och erbjudande om en tjänst som passar hens  kompetens.

Visselblåsarenheten är dock kallsinnig till den före detta medarbetarens berättelse.

”Visselblåsarfunktionen har redan fått in en redogörelse från bolaget kring hanteringen utifrån de tidigare inkomna tipsen. Utifrån bolagets redogörelse framkommer inget som tyder på brister avseende bolagets agerande. Visselblåsarfunktionen anser därmed att de omständigheter som beskrivs i tipsen är klarlagda i tillräcklig grad. Inget framkommer i nu aktuellt tips som föranleder att visselblåsarfunktionen gör en annan bedömning”, skriver In-Anna Knutsdotter, interncontroller på visselblåsarfunktionen.

Läs även:

Protest mot omplaceringar efter kopparstölder på spårvägen

 

Föregående

Därför är statsministrar män

Nästa

Kalkon eller kvalitet på Lindholmen?