”Mediauppstickaren Spanaren” kallades vi i tidningen Journalisten efter att ha avslöjat att kommunala Göteborg & Co betalar journalister för att resa till Göteborg och bevaka Way out West.

Vi är glada och stolta över att bli kallade uppstickare – som ”utmanare” eller ”ny konkurrent” till Göteborgs etablerade medier.  

När vi nu ser tillbaka på det år som gått tycker vi oss ha anledning att också vara stolta över det vi åstadkommit med frivilliga krafter, utan pengar men med stor entusiasm, stöd från våra läsare och kärlek till allas vårt Göteborg.

Följ oss också nästa år!

Här kommer en tillbakablick på några höjdpunkter under året med Spanaren:

Januari

Tidningen startades 2014 som nättidningen Visslan av partiet Öppna Göteborg. Dessvärre visade det sig att majoriteten i styrelsen för Öppna Göteborg var lika främmande för att bli granskade som många mer garvade politiker. Den ville ta över kontrollen av redaktionen, vilket tvingade oss att lämna samarbetet. Vi berättade varför vi blev Spanaren och vad som egentligen hände.

Spanaren har kritiserat Granskningskommissionens arbete, kommissionen som skulle komma till rätta med korruptionen i Göteborg men som själv agerade i sann Göteborgsanda genom att förstöra offentliga handlingar och försöka gynna egna intressen. Också Sveriges kommuner och landsting sågade professor Erik Amnås förslag att skänka miljoner till en stiftelse som han själv varit med och skapat och sa blankt nej till mutprofessur.

Chefen för räddningstjänsten, Lars Klevensparr, är inte nöjd med den planerade säkerheten i västlänktunnlarna
Chefen för räddningstjänsten, Lars Klevensparr, är inte nöjd med den planerade säkerheten i Västlänktunnlarna

Februari

Vad som ska hända med flygplatsen i Säve är en av de stora frågor som diskuterats i Göteborg. I flera artiklar har Spanaren uppmärksammat saken och bland annat berättat om det regionala bolag som skänkte bort aktier i Göteborg City Airport.

Vi har uppmärksammat fotbollsklubben Qviding och konstaterat att det går långsamt med utredningarna om det misstänkta bidragsfusket.

Allt är inte så enkelt, klart eller färdigt kring omstridda Västlänken som en majoritet av stadens politiker tycks tro. Räddningstjänsten vidhåller kravet på evakueringstunnel.

Mars

Inför valet 2014 avslöjade Spanaren politikermyglet kring Citysjukhuset +7. Avslöjandet gjorde att regionens revisorer började granska affären. De presenterade sin rapport med svidande kritik mot regionens toppolitiker. Vi skrev flera artiklar och berättade bland annat om vad som hände efter Spanarens avslöjande: Revisorer kritiserar toppolitiker för mygel och vänskapskorruption, och att Frank Andersson (S) var beredd att avgå.

Vi berättade också om striden kring de politiska sekreterarna, där de etablerade partierna gör vad de kan för att stoppa Samverkande göteborgare och M-avhopparen Martin Wannholt. Vi frågade om det handlar om demokrati eller maktmissbruk?

Dags att sluta hylla den gamle krigaren?
Dags att sluta hylla den gamle krigaren?

Vi berättade också om den unika skivsamlingen som kan hamna på soptippen, och frågade vart pengarna tar vägen när Öis splittras?

 April

I april drabbades redaktionen av sorg efter vår medarbetare Anders Kilners bortgång.

Kulturnämnden hamnade i svårigheter när den motiverade varför staden inte ska återuppta det gamla firandet av Gustav II Adolf, kungen som ”orsakat en av Europas största katastrofer genom tiderna” men ändå behålla flaggor och bakelser till hans ära den 6 november.  Är det ändå inte dags att vräka omkull Gustav II Adolf?

Andra rubriker denna månad: ”Ingen fuffens när chefens dotter fick jobbet, Politiker har fått lön i tio år utan att arbeta, ”GothNet och TeliaSonera snackade ihop sig före anbudet”

Maj

Vi avslöjade bland annat hur kommunen använder GothNet och fört över hundratals miljoner för att slippa skatt, och att kommunala pengar skänkts till det privata byggbolaget Serneke vilket fick Konkurrensverket att undra.

Ny arena utan plats för friidrott
Bravida – ny arena utan plats för friidrott

Juni

I juni blev det klart att ett norskt företag skulle sköta den så kallade whistleblowerfunktionen. Men hur det skulle göras har kommunen inte velat avslöja. Spanaren har drivit fallet i kammarrätten för att få upp alla papper på bordet. Två gånger har domstolen gett oss rätt men kommunen envisas med sina hemligheter.

Vi har också berättat om hur whistleblowerfunktionen (inte) fungerat.

Andra uppmärksammade artiklar: Jubel för Hisingens nya arena – men vart tog friidrotten vägen? Kommunen satsar miljoner i propaganda för Västlänken, Nu blir det strid om Säves framtid

Juli

Spanaren har inte varit på topp när det gäller kulturbevakningen. Men efter halvårsskiftet skärpte vi oss. Som när vi skrev om en bra skärgårdsfars när den får spela utan pekpinnar.

Eländet med kommunala visselblåsare fortsatte. Vem vågar anmäla oegentligheter när man riskerar att polisanmälas?

Augusti

En gästprofessor från USA blev sur på Västtrafik och Göteborgs Stad – och hoppade av rollen som ”ambassadör” för Göteborg. Och vad hände egentligen med böckerna på Stadsbiblioteket?

Fler avslöjanden: Personal i uppror på Valhallabadet, Göteborg & Co betalar journalister för att bevaka Way out West

September

Kammarrättens dom rörande striden om de politiska sekreterarna gav inte Martin Wannholt rätt till några anställda hjälpare men innebar ändå en svidande uppgörelse med Göteborgsandan,

Spanaren presenterade den vedervärdige mannen på Kopparmärra,

Emigranternas Hus, finansierat av kommunen, sysselsatte 30 personer i Fas3 trots att kommunen avskaffat Fas3.

Anneli Hulthén berättade att hon avgår som ordförande i kommunstyrelsen – men hon städade aldrig upp efter Göteborgsandan under sina år vid makten.

Vi intervjuade visselblåsaren som avslöjade fusket i Qviding. Och gjorde ett reportage om bröd som blir över och mättar hungrande. Samt berättade om tränaren som valde Göteborg.

Familjen Hazim kom till Sverige efter 16 dagar på flykt genom Europa från Syrien. Foto: Joakim Roos
Familjen Hazim kom till Sverige efter 16 dagar på flykt genom Europa från Syrien. Foto: Joakim Roos

Oktober

Följetongen om Västlänken tar aldrig slut.  Vi berättade bland annat om allt som kommer att rivas där den drar fram.

Också flyktingströmmen blev en stor fråga under hösten. Vi berättade bland annat att kommunledningen ställer upp för människor på flykt. Och vi berättade om en resa.

I övriga medier hyllades fotbollsklubben Qviding för att den ställde upp ideellt för flyktingar – till dess att vi avslöjade att Qviding tar mer betalt än Bert Karlsson.

För att slippa anklagelser om fiffel beslöt kommunen att köpa ut det privata näringslivet ur Göteborg & Co för en miljon – men fortsätta samarbetet.

November

Fastighetskontoret föreslog att Göteborg skulle satsa hundra miljoner kronor för att köpa lägenheter till flyktingar på den öppna bostadsmarknaden. Politikerna sa dock nej till förslaget.

Vad ska hända med Saluhallen och Feskekôrka när Västlänken byggs? Handlarna oroas.

Det blir nog ett kulturhus i Bergsjön även om M och SD vill sätta stopp.

Barbro Fridén, prisad ledare som sparkar många. Porträtt: Raymond Ståhl
Barbro Fridén, prisad ledare som sparkar många. Porträtt: Raymond Ståhl

December

Vi granskade mängden kommunikatörer i Göteborg. Det visade sig ha varit en lavinartad ökning. Trots att staden  har flest kommunikatörer i landet så anlitar kommunens chefer utomstående konsulter för att lära sig hantera medier.

När hon utsågs till ”årets ledare” nämnde hon inte att hon skulle komma att sparka hundratals från Sahlgrenska.

En polis i Göteborg misstänker att den som i Göteborg klottrar över konst med ord som ”Heil Hultén” vill hylla en skånsk SD-politiker.

Och viktigt, inte minst inför det nya året, Spanarens cykelskola.

Previous

Så går det fortare på akuten

Next

Göteborg satsar stort på Almedalsveckan 2016