Det är nu halvtid mellan valen. Då vänder sig Spanaren till de nio partierna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Samtliga gruppledare får samma frågor skriftligt.
Vi publicerar svaren i den ordning de kommer in till oss.
Först på planen har vi kommunalrådet Elisabet Lann.
Göteborg står inför stora problem när antalet personer över 80 år fördubblas de närmaste åren samtidigt som befolkningstillväxten är rekordlåg. Det hävdar kommunalrådet Elisabet Lann, Kristdemokraterna.
Vad vill du att namnet Göteborg ska förknippas med?
Jag vill att Göteborg ska vara känd som en trygg och trivsam stad som håller ihop. En stad som vi kan vara stolta över, där ingen hålls tillbaka och där ingen lämnas efter. För att nå dit måste vi lyfta alla goda krafter som vill vara med och bidra, idéburna organisationer, företagen, föreningslivet och alla engagerade göteborgare. Det handlar om att skapa goda förutsättningar för civilsamhället och minska byråkrati och politisk klåfingrighet.
Vilken fråga tycker du är svårast att arbeta med?
Det är nog inte en enskild fråga som är svårast, utan mer att det politiska läget i Göteborg är komplicerat och destruktivt. Vissa partier styrs utifrån politiskt spel och vägrar rösta på bra förslag om de kommer från fel parti eller fel sida av politiken i stället för att utgå ifrån vad som är bäst för göteborgarna. Det tycker jag är frustrerande.
Är stadens organisation och bemanning rätt anpassad för de utmaningar du ser framöver?
Nej, tyvärr inte. Göteborg står inför en stor demografisk utmaning där antalet personer över 80 år kommer att fördubblas de närmaste åren, samtidigt som befolkningstillväxten är rekordlåg. Det kommer att belasta välfärden på ett ohållbart sätt om vi inte gör något nu. Därför skrev jag en motion om att ta fram en handlingsplan för detta, som antogs efter en ”felröstning” av Centerpartiet. Men nu försöker vänsterstyret ändå avbryta uppdraget genom att få Centerpartiet att ändra sitt beslut. Det är illa att de så tydligt låter prestige gå före ansvar. Vi riskerar att stå utan en strategi för att hantera en av våra största framtidsutmaningar.
Vilka uppgifter har högst prioritet och förfogar staden över tillräckligt med resurser för att lösa dem?
Kristdemokraterna i Göteborg kommer alltid att prioritera välfärdens kärna – en värdig äldreomsorg där man får välja var man vill bo, en skola med arbetsro och fokus på kunskap, en förskola med små barngrupper och mer tid för relationer. Men det kräver att vi tar ansvar för skattebetalarnas pengar och prioriterar rätt. Då kan staden inte köra på med planer om att bygga Sveriges dyraste badhus med ”extra allt” och en helt ny arena med skyhöga driftskostnader. Resurserna är begränsade och kommer alltid att vara det. Politiker måste klara av att prioritera.
Vad är det viktigaste ditt parti uppnått sedan senaste valet?
Jag är mest stolt över att vi har räddat göteborgarnas rätt att få välja vem som ska utföra hemtjänst i ens eget hem och var man vill bo när man beviljats plats på vård- och omsorgsboende. Dessutom har vi bland annat fått igenom förslag om att öka tryggheten för judar i staden och att staden ska anta en nollvision mot prostitution och människohandel – trots att vi sitter i opposition.
Hur många fler invånare kan Göteborg ta emot?
Politiker bestämmer ju inte vilka som får flytta hit och det är glädjande att många väljer Göteborg för att studera eller arbeta. Men det är viktigt att staden byggs i en takt som är hanterbar och inte sliter sönder staden med alltför många uppgrävda sår. Det finns såklart inget maxtak för när en stad är full eller färdigvuxen, men däremot en smärtgräns för hur snabbt den bör växa om bostäder och kommunal service ska hänga med utan att viktiga värden som grönområden och ytor för idrott och rekreation går förlorade.
Behövs fler insatser mot den korruption som avslöjades för några år sedan?
Det har snart gått 14 år sedan den stora mutskandalen och många åtgärder vidtogs för att komma tillrätta med korruptionen. Detta var före min tid och jag har därför svårt att säga något om hur det var då. Dock ser jag att vi fortsatt har stora problem med öppenhet och transparens i staden. Det blev tydligt i och med Karlastadsaffären och när mindre smickrande rapporter gömts undan i ärendehanteringen. Jag tror inte att fler utredningar och rutiner löser detta. Det är avgörande att vi alla verkligen tar ansvar för att främja öppenhet, transparens och ärlighet.
När tror du Västlänken kan stå klar?
Jag tror ingenting men hoppas verkligen att det kan gå i mål utan fler förseningar och fördyringar nu. Det är ett projekt som har skadat Göteborg på flera sätt under alldeles för många år. Det behöver bli klart för att vi som stad ska kunna gå vidare och känna stolthet och glädje. De stora öppna gapen i centrala staden är en daglig påminnelse om en fråga där många göteborgare med rätta kände sig överkörda.