Överbröd mättar hungrande
– Ibland tycker jag det är konstigt att de alltid bakar så mycket bröd av vissa sorter. Men det får naturligtvis aldrig ta slut i butikerna, funderar Bosse.
Tidigt på morgonen har han fyllt backarna från ICA på Mölndalsvägen och ICA 421 på föregående dags överskott. Nu är vi på Dahls Baklucka på Gårda. Den är öppen för vanliga kunder klockan 6-13 men sedan stänger Maria Kaliviotis kassan. Då tar Stadsmissionens och Smyrnas gubbar över lokalen. De rensar hyllorna tomma och skakar sedan handdukarna rena från smulor.
– De får vårt överbröd och killarna är dessutom så glada och trevliga. Det är jätteskönt att de kommer. Man ska aldrig behöva slänga bröd, säger Maria Kaliviotis.
Brukar vara generös
Ibland blir hon uppringd av människor som jobbar med ungdomar eller av skolklasser som vill få in varor till basarer.
– Jag brukar vara generös, säger Maria Kaliviotis, vars chefer, VD:n och firmans ägare naturligtvis sanktionerar brödutdelningen.
Bosse fyller snabbt de medhavda plastbackarna med bröd, bullar och tårtor. Han har hjälp av Thomas Magnusson och lite längre bort fyller Hwzin sina säckar. De delar lika på överbrödet för rättvisans skull.
– Just nu kommer det jättemycket folk till oss. Det är framförallt nya flyktingar, säger Hwzin från Smyrnakyrkan.
Bosse Carlsson är 63 år och har jobbat på Stadsmissionen i drygt tio år. Först som volontär och nu som chaufför. Körkortet är åtta år gammalt. Dessförinnan körde han i trettio år utan. Både Bosse och Thomas har en missbruksproblematik med i bagaget.
– Det känns otroligt bra att få samla in detta till behövande. Bara det går till rätt personer. På den tiden när vi var pundare stal vi sånt de slängde i containrarna. Det kan hända att det finns vissa personer som missbrukar vårt generösa system, men då behöver de väl det. Alla gillar inte heller att jag bestämmer, säger Bosse, som därför har fått ett elakt öknamn.
Mjölk, ost och smör
Utöver bagerierna som lämnar ut varor veckans alla dagar, skänker Nätföretaget mat.se överblivna matvaror tre gånger dagar i veckan till Stadsmissionen. Det är mjölk, ost och smör som går till serveringens frukostar och luncher i kyrkan och på Drottninggatan. På fredagar kan Stadsmissionen dessutom hämta frukt.
Kön vid Johanneskyrkan blir längre ju närmre klockan är två. Några drar sig undan och vill inte prata.
– Jag hämtar till tiggarna utanför affärerna. Det har blivit mitt arbete att gå hit. De hinner inte och jag bor ju så nära, säger Sonja, 79 år, allmänt kallad tant Sonja.
– Jag går hit för att jag slutade missbruka för 16 år sedan. Men jag vill bara ha grovt bröd för jag är diabetiker, säger Stefan Dahl och tillstår ett avlägset släktskap med bageriet.
– Jag hämtar här, för jag har så dålig pension, säger Reine, 71 år.
Många EU-migranter
Bosses närvaro gör att få tar för mycket. Men så har det tagit honom två år att få ordning på kön, så att folk inte kastar sig fram och rafsar famnen full. Numera går de fram en och en, de flesta med kassar, men annars säljer Bosse för en krona styck.
– Det är det enda som säljs här. Resten får de. Jag tror att folk har blivit fattigare på senare år. Framför allt har vi många fler EU-migranter som hämtar.
– Jag har arbetat 1,5 år här och under den tiden har vi sett en ökning av besökare med behov av att hämta bröd, säger Mikaela Gustafsson, livsmedelsansvarig vid Johanneskyrkan.
Hon märker att allt fler livsmedelsbutiker försöker bidra till en hållbar miljöutveckling och därmed vill minska sitt svinn. Då vill de gärna skänka bort till behövande. Helst önskar hon få mer basvaror, gärna torra med bra datum.
Varorna går bland annat till de matkassar Stadsmissionen delar ut varje vecka till behövande. För flyktingar som lever gömda kan det istället bli presentkort, så de kan handla själva.
– Kriteriet för att få del är att familjen lever på eller under existensminimum, alltså i nivå med försörjningsstöd, säger enhetschef Maria Backlund.
De behövande är människor i alla åldrar, från alla etniska grupper och de finner Stadsmissionen på egna vägar.