Behövs det ytterligare en skateboardbana i Göteborg?
Ja, det anser Emily Heilmann, som har tagit fasta på det stora intresse för skateboardåkning som finns (även) i västra delen av stan.

Problemet är att det inte finns någon sorts bana eller park där ungdomarna kan utöva sin sport utan att det kolliderar med andra intressen.
Som exempelvis trafiken eftersom de är hänvisade till att åka på gator och gång/cykelbanor, alternativt bege sig ända bort till banorna i Bunkeberget i Gamlestaden.

Plakdammen, Kungsladugård
Emily Heilmann anser att det behövs en permanent skateboardbana i väst istället för den temporära lösningen där plaskdammen vid Kungsladugårdsskolan används när det inte är badsäsong. Bild: Per-Arne Fernsund

Förslag om en ny skatebana i väster har rests några gånger tidigare utan att politikerna har nappat. Senast skedde det hösten 2021 då det uppstod visst rabalder när skateåkarna ville utnyttja den tömda plaskdammen nedanför Kungsladugårdsskolan när det inte är badsäsong för de allra minsta barnen. Det gick bra då så småningom men det är tveksamt om det kan fungera en gång till.

En sedan länge etablerad kultur
Så här motiverar Emely Heilmann bland annat sitt förslag:
”Behovet är stort och det har redan lagts flera Göteborgsförslag med höga antal röster för en ny plats för skate i västra Göteborg. I Majorna ökar antalet åkare hela tiden och det är en etablerad kultur sedan länge. Det är viktigt med en permanent yta för ”street skate” då Plaskis är temporärt och bara tillgänglig under en kort del av året. Nu står Plaskis även inför en omfattande renovering vilket innebär att skateboardåkningen som har blivit ett naturligt inslag i ungdomarnas vardag riskerar att begränsas ytterligare.”

Mindre tid framför datorskärmen
Vidare påpekar Emely Heilmann att ”de barn och unga som håller till vid Plaskis är i behov av aktivering efter skoltid, en skatepark möjliggör för en social och aktiv samvaro och minskar den tiden de annars lägger framför skärmar. I Majorna finns det ett flertal fotbollsplaner och det är hög tid att erkänna skateboardkulturen som etablerad samt skapa bättre förutsättningar för att få den att fortsätta växa.”
När Spanaren tittade in på Göteborgsförslagets hemsida hade detta förslag samlat 353 positiva röster och blir dömd ett kommunalt ärende så småningom.
Frågan är bara var en ny skateboardbana skall/kan ligga.

Föregående

Anställde brottsling att hjälpa funktionsnedsatta?

Nästa

Matbudgeten håller - men nya pengar krävs