Katrin Klaup och den bäste i hennes träningsgrupp hemma i Estland fick ett stipendium för sådär 25 år sedan: ”åk vart ni vill och träna”.

De valde Göteborg och Katrin är kvar ännu, som tränare för bland andra göteborgska längdhopparstjärnan Khaddi Sagnia.

– Katrin är inte bara min tränare, säger Khaddi till Spanaren, vi delar allt med varandra, skrattar åt och skäller på varandra. Men när jag fick henne som tränare visste jag bara att hon talade väldigt mycket estniska och knappt någon svenska. Nu förstår vi varandra perfekt, på alla sätt.

Khaddi Sagnia får instruktioner av Katrin Klaup.
Khaddi Sagnia får instruktioner av Katrin Klaup.

Men det var inte så enkelt i början. Katrin Klaup ombads av Utbyledaren Curt-Roland Ljung att ta över den stora talangen efter att hon kommit fram under en annan tränare, som slutade.

Måste lita på varandra

– Jag bodde i Lövgärdet, inte långt från Khaddi och kände till henne sedan hon var 14, berättar Katrin Klaup. Jag var lite orolig och det var svårt i början, när jag lade om hennes träning med tonvikt på koordination och rytm med jättemycket häckträning.

Oron var ömsesidig, det är inte lätt för en lovande 17-åring att plötsligt tvingas byta tränare.

– Man måste lita på varandra och det tog ett tag att nå dit, minns Khaddi, men efter ett tag var mitt förtroende för Katrin hundraprocentigt och det är så fortfarande.

Khaddia Sagnia började med tresteg, men nu är hon längdhoppare i världsklass.
Khaddi började med tresteg, men nu är hon längdhoppare i världsklass.

Katrin Klaup tog sig an uppgiften med målsättningen att i första hand hjälpa till, hur det än skulle gå. Hon blev snart glatt överraskad.

– Khaddi ville inte gärna syssla med sådant hon inte gjort förut, till exempel springa längre än 60 meter, berättar Katrin. Jag lät henne slippa en del övningar, men snart ville hon själv göra allt efter att hon upptäckt att det gick bra.

Ska nå drömresultat

Khaddi Sagnia var specialiserad på tresteg, men efter svårartade skador blev hon längdhoppare – nu i världsklass.

– Jag visste inte hur bra hon skulle kunna bli, men jag tänkte längd när hon tänkte tresteg, fortsätter Katrin Klaup, och numera kan hon njuta av känslan att hoppa långt. Nu ska vi fånga ett drömresultat, som vi är överens om.

Hur långt är det?

– Det säger jag inte!

Katrin Klaup började som tränare vid 21 års ålder, efter att ha utexaminerats vid universitetet. Hon började som – balettdansös!

– Jag var lat, men snabb, har fortfarande något rekord på 20 meter, säger hon.

Friidrottens Hus idealiskt

Mångkamparen Indrek Kaseorg, som hon var tränare för i två olympiska spel, 1996 och 2000, var hennes stjärna och den som förde henne till Göteborg, först i samband med inomhustävlingar 1989.

– Vi såg att Friidrottens Hus var idealiskt för vinterträningen, så vi valde att åka hit, minns hon. Hemma i Tartu hade vi bara en ballonghall, som var iskall och dessutom säckade ihop när det kom mycket snö .

Numera tränar hon fyra aktiva, plus ett par som inte satsar hundraprocentigt och en på Nya Zeeland. Fast dit pendlar hon inte, träningen bedrivs på distans. Dottern Mari är mångkampare och finns också i Göteborg.

Katrin Klaup tillhör Utby IK och därmed Ullevi Friidrott. Dessutom är hon instruktör på friidrottsgymnasiet.

På söndag fyller hon 62 – grattis!

Föregående

SD och KD vill ha tuffare tag mot fattiga i Göteborg

Nästa

Visselblåsaren som avslöjade fusket i fotbollsklubben Qviding