Sök på Spanaren:

Göteborg betalar miljon för att slippa anklagelser om fiffel


Göteborgs kommun köper näringslivets aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB för att slippa anklagelser om fiffel.

Priset: 1 050 000 kronor.

Samarbetet med de tidigare ägarna ska dock bestå.

Konkurrensverket har uppmärksammat att Göteborgs stad köper tjänster av Göteborg & Co Träffpunkt AB  för omkring 150 miljoner om året – utan att tjänsterna upphandlas.

Det strider mot lagen om offentlig upphandling.

Konkurrensverkets utredning är ännu inte klar men kommunen riskerar att få betala tio miljoner i böter.

Göteborg & Co har bland annat fungerat som kommunledningens fixare när politikerna vill få snabba resultat utan att gå den krångliga formella och demokratiska vägen.

Spanaren har tidigare berättat om hur kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) agerade då hon ville hjälpa familjen kring författaren till Alfons Åbergböckerna att starta ett eget kulturhus. Hon gav uppdraget till Göteborg & Co som i sin tur lejde och betalade en medlem i Alfons Åbergs skapares familj, tillika kompis med Göteborg & Co:s dåvarande vd Leif Nilsson, för att utreda frågan. (Se Spanarens artikel Alfons Åbergs kulturhus en mygelhistoria).

På liknande sätt har Göteborg & Co anlitats av kommunen under många år för olika arrangemang utan att andra företag haft en chans att konkurrera om uppdragen.

Problemet är att bolaget endast delvis ägs av kommunen. Femton procent ägs av Göteborgsregionens kommunalförbund och 35 procent av sju privata företag inom ”besöksnäringen” i sann Göteborgsanda.

För att slippa kritik från Konkurrensverket och EU vill nu kommunen göra bolaget till ett helägt kommunalt bolag.

Samarbetet med de tidigare delägarna ska dock bestå, skriver stadsledningskontoret i ett yttrande.

Skillnaden är alltså att skattebetalarna köper ut de privata intressenterna för en miljon. De fortsätter dock att betala verksamheten som aldrig varit vinstdrivande.

 

Läs Spanarens tidigare artikel om Konkurrensverkets granskning här.

Nästa inlägg Kommunledningen ställer upp för människor på flykt

Tidigare inlägg Ökad vaksamhet efter knivdåden – skolorna behöver säker arbetsmiljö

Per Nygren

Om författaren Per Nygren

Journalist med ett förflutet som reporter, grävare och chef i dagspress och som utbildare av journalister. Stolt make, far och morfar. Bra på blöjbyten. Gillar att plocka svamp och laga mat.