onsdag, mars 22 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

I dagarna invigs Bravida Arena, ersättningen för gamla Rambergsvallen. Många jublar, dock inte en av de gamla hyresgästerna.

IF Kville, en klassisk förening inom friidrotten, har visserligen fortfarande Sveriges äldsta arenatävling sedan drygt 80 år – men ingen arena. I det fallet hyr man in sig på Slottsskogsvallen, liksom vid Folksam Challenge 14 augusti. Det är inte många föreningar som orkar med två tävlingar av den kalibern samma säsong.

Rambergsvallen hade redan från början löparbanor runt fotbollsplanen. Under senare år hade kommunen (medvetet?) låtit tartanunderlaget förfalla, så att det fanns hål i banorna och elitträning knappt var tänkbar. Däremot dög den väl till skolornas verksamhet.

I beslutet om ny arena ingick att friidrotten skulle få en ersättning i form av ny hemvist. Bland många förslag valdes ett, i Björlanda, intill den befintliga friidrottshallen.

  • Vi hade med den i investeringsplanen, berättar Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och fritidsförvaltningen, men den ströks i budgeten. Nu är den borta och om den inte kommer med i tilläggsbudgeten, vilket jag tror är osannolikt, blir inget nytt aktuellt före 2020. Det gäller nog att friidrotten idkar lobbyverksamhet, både genom Västsvenska idrottsförbundet och Göteborgs friidrottsförbund.

IF Kvilles mest kände friidrottare, trogen föreningen i alla år, är Robert Kronberg, notorisk finalist på korta häckloppen i olympiska spel, världs- och Europamästerskap samt en av de stora i Finnkampens historia. Men många andra stora friidrottare har haft Rambergsvallen som träningsarena, till exempel löparesset Karin Lundgren-Wallgren, som numera är vice ordförande i Svenska Friidrottsförbundet och ordförande i Göteborgs Friidrottsförbund.

Eliten i all ära, Kville är i första hand en breddklubb med stor ungdomsverksamhet och många veteraner. Frågan är hur stark lobbyverksamheten kan vara i sådana kretsar.

När friidrotten kastas ut från sin gamla hemmaplan kastas den in i Björlandahallen. 350 barn i friidrottsskolan får trängas, 100 i taget, i Kvilles friidrottsskola. ”Alla idrotters moder”, som friidrott ibland benämns, blir en inomhussport mitt i högsommaren.

IF Kville är enda friidrottsklubben på Hisingen, ett område i Uppsalas storlek. En så stor stad utan en enda arena skulle vara otänkbar överallt annars i Sverige. Inte minst slår det hårt mot skolorna.

Obligatoriska idrottsdagar måste förläggas till Slottsskogsvallen eller Mölndal. Intressant i debatten om för lite tid för idrott i skolan – hur många timmar måste tillbringas på buss och spårvagn istället för att ägnas åt fysisk aktivitet?

Previous

Inför 400-årsjubileet: kommunen spränger historiskt arv

Next

Whistleblowerfunktionen ska skötas från Oslo - i största hemlighet

About Author

Cege Berglund

Idrottsjournalist sedan 60-talet. Har skrivit om nästan alla sporter, men inte dart eller hästpolo.

Check Also