Sveriges kanske mest unika skivsamling finns i Göteborg (och Lerum). Samlingen har under snart 70 års tid byggts upp av Evert Edwardson, som sedan 1991 drivit antikvariatet Pennies from Heaven i fem olika lokaler – alla på Södra Vägen.

Fast nu närmar sig slutet på en epok. Antikvariatet är bara öppet i knappt två veckor till och slutrean pågår för fullt. 31 mars stänger Evert Edwardson för gott och flyttar samlingen till Lerum. Jazznördar, musikälskare i allmänhet och vinylsamlare över hela landet och utomlands blir av med ett vattenhål av rang, även inbitna bokmalar.

―Finns det ingen som kan ta över och driva ditt verk vidare?

― Jag har försökt i många år men hittills har ingen nappat eller kunnat skapa förutsättningar för det, säger Evert Edwardson, som om några år fyller 80 och tycker att det kan vara dags att dra sig tillbaka till sin ansenliga privata samling jazzskivor och klassiska verk och bara lyssna och njuta.

―Vad händer om du inte hittar någon efterträdare?

― I mina dystraste stunder tänker jag, att när jag är borta blir det väl bara att köra iväg med alltihop till tippen, suckar Evert.

Gav bort 20 000 plattor

Hur många skivor Evert har samlat på sig under årens lopp har han inte riktigt kläm på i dagens läge. Han har köpt och sålt, mest köpt. Omsättningen har tidvis varit stor.

― Jag har kvar åtminstone 50 000 LP-skivor och en samling på cirka 70 000 stenkakor, som jag är mycket förtjust i och mest rädd om. Plus CD-skivor och bandinspelningar… och massor av böcker och tidskrifter. För några år sen gav jag bl a bort cirka 20 000 skivor med klassisk musik till välgörande ändamål. Och Radio 88 i Partille fick 1 500 rockskivor när stationen var nystartad, om jag minns rätt, berättar Evert Edwardson, som 1984 även var med och startade Jazz i Lerum, fortfarande en omtyckt institution inte bara i kommunen.

Kunder även utomlands

Många av kunderna har funnits i Europa, bl a en excentrisk japan, som kom in en gång om året, köpte på sig några hyllmeter jazz, kvistade hem till Japan och sålde med god förtjänst och återvände till det mondäna livet i Europa.

Lars Göran Frisk, han som en gång hade radioprogrammet Skivor från Vetlanda, hälsade på i antikvariatet varje gång han besökte Göteborg. En gång bad han t o m att få övernatta i butiken för att kunna börja sökandet tidigt i gryningen.

Anders Eldeman, som kört populära radioprogrammet Melodikrysset i många år och som fick överta Lars Göran Frisks samling vid hans död, har också botaniserat i hyllorna åtskilliga gånger.

– Vilken är din mest avlägsna kund?

― Det var en samlare nånstans borta i Polynesien. Han betalade 7 000 kronor för en bra skiva med Berndt Egerbladh, Schizo från 1964.

Hur började allt?

Evert Edwardson har samlat i hela livet från den dagen han som nyinflyttad 12-åring från Värmland gick in i en skivbutik i Göteborg och skulle köpa en skiva med Charlie Norman och kom ut med den skiva av Jerry Roll Morton, som antas vara starten för all jazz.

―Haha, sen var jag fast, säger Evert Edwardson och ler vid minnet. Och sen fortsatte samlandet under mina år och resor som säljare.

Fram till 1989 hade han arbetat först som säljare och senare VD för Hasselblad Svenska AB och Area Manager för bolagets försäljning i Nordamerika och Nordeuropa.

Men samma år fick han och många andra kicken från ett krympande och krisande Hasselblad, som totalt hade missat det digitala tåget inom kamerabranschen.

― Jag hade tur som kom ned på fötterna, berättar Evert. Och då öppnade sig ett gyllene tillfälle att förvandla min hobby till en heltidssysselsättning på affärsmässig basis.

Tog alltför stor plats

Vid det laget hade hans förstående fru Anita börjat tappa tålamodet med samlandet, som tog allt större plats i huset i Lerum för henne och de fyra barnen.

―Hon ställde väl inte ultimatum direkt, skrattar Evert, men jag fattade att det var dags att skaffa en lokal och starta en skivbutik med både nytt och gammalt. Den första öppnade jag 1991, ett hål i väggen på Södra Vägen med 18 kvadratmeters lokal. Och sen har det rullat på med ytterligare fyra butiker längs Södra Vägen.

En veritabel kulturskatt

― Men nu har jag tröttnat en aning. Åren tar ut sin rätt. Jag arbetar två dagar i veckan och har hjälp två dagar. Det hade ju varit perfekt om någon hade kunnat ta över. Barnen är roade men har sina liv…

– Kommunens kulturförvaltning?

― Det hade ju varit perfekt, säger Evert. Samlingen är utan minsta överdrift unik, en kulturskatt, som Göteborg skulle kunna ta hand om och ha glädje av.

― En kombinerad pub och audiotek? Man köper sin bersa, lägger en femtilapp på disken och ber personalen spela en skiva vald från en lista. Ungefär som en manuell jukebox…

― Det är också en mycket bra idé, förklarar Evert Edwardson innan han larmar lokalen och låser efter oss.

Läs också: Plockade till sig  skivor för 5.730 kr

Föregående

Plockade till sig skivor för 5.730 kr

Nästa

Vart tar pengarna vägen när Öis splittras?