Det var i början av december förra året som bomben briserade. Då avslöjades i GP att Göteborgs största fotbollsförening, Qviding FIF, 2013 hade sökt och fått 1,6 miljoner i föreningsstöd med hjälp av kraftigt uppblåsta närvarosiffror.

Bidragssystemet till idrottsföreningar och andra typer av föreningar bygger på hur många som engagerats i verksamheten: ju fler deltagare desto högre bidrag.

Bidragen utbetalas av Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg men även av Riksidrottsförbundet när det gäller idrottsföreningar.

Det misstänkta bedrägeriet polisanmäldes samtidigt som kommunen och Riksidrottsförbundet inledde parallella utredningar. Men ännu är ingen av dem slutförd och ingen vill i dagsläget uttala sig om när arbetet kan vara klart. Alla utredningar verkar bedrivas oberoende av varandra.

Klart i slutet av mars

Efter avslöjandet framfördes även misstanke om att bidragsfusket kan ha skett i maskopi med någon anställd i Idrotts- och föreningsförvaltningen.

― Det vet vi inget om i nuläget. Vi håller som bäst på med den interna utredningen, men jag räknar inte med att den skall hinna bli klar förrän till nämndens sammanträde i slutet av mars.

Det uppger Katarina Hejdenberg Sedström , förvaltningens föredragande i nämnden och fortsätter:

― Vi har samlat in allt relevant material och skall nu bearbeta det och vi har lämnat ut de handlingar polisen behöver.

Innebär den här tråkiga händelsen att ni även tittar på andra ansökningar om bidrag för att försäkra er om att liknande fusk inte förekommit i andra sammanhang?

― Nej, det gör vi inte. Hela systemet bygger ju på ömsesidig tillit och förtroende och vi hoppas att det fungerar med de regler som finns, säger Katarina Hejdenberg Sedström.

”Kommer att ta tid”

På polisens bedrägerirotel arbetar Jonas Sundell med Qvidingutredningen. Han har erfarenhet av utredningar av misstänkta bedrägerier från en lyckosam försöksverksamhet hos Falköpingspolisen. Sundell vill inte uttala sig om hur långt arbetet har avancerat, men han medger att ”det kommer att ta lång tid”. I övrigt hänvisar han till kammaråklagare Carl-Henrik Andersson, som är förundersökningsledare.

― Vi har en pågående utredning men för närvarande kan jag inte uttala mig om var vi hamnar när vi har sammanställt de uppgifter vi finner relevanta i sammanhanget, bekräftar Carl-Henrik Andersson. Jag tror också att utredningen kommer att ta tid. Det pågår ju även en utredning i kommunen, vilken kan få betydelse. I övrigt vill jag inte spekulera i hur en eventuell brottsrubricering kan komma att se ut.

Bestörtning i RF

Även hos Riksidrottsförbundet vållade avslöjandet bestörtning, särskilt när det visade sig att en av de anställda i Riksidrottsförbundets västsvenska ”filial” Västsvenska idrottsförbundet i flera år suttit med i Qvidings styrelse. Det är i styrelsen som bidragsansökningar formulerats, fast inte med hjälp av faktiska närvarosiffror i olika aktiviteter utan schabloner och beräkningar.

Riksidrottsförbundet har mycket tydliga regler och anvisningar om hur bidrag måste sökas. Hur kan en hel styrelse i stans största fotbollsklubb vara okunnig om dessa regler?

―Jag har ingen förklaring till det. Är det skattepengar som ska ut så ska det ske på ett riktigt sätt och man ska ha  koll på reglerna, deklarerade Johan Gadd, distriktsidrottschef i Västsvenska idrottsförbundet, när han i slutet av förra året fick frågan om hur sådant här kan hända.

Föregående

Ansaldobreda: Ett elände även i Danmark

Nästa

Regionalt bolag skänkte bort Göteborgs aktier i Göteborg City Airport