Frågan om anslutning av Käringöns VA till Orust kommunala VA-nät skiljer sig från frågan hos Tjörnekalv i Tjörns kommun.
Fastighetsägarnas förening på Käringen bad Orust kommun ta över drift och ansvar och ansvar för VA-nätet på ön. Vattenförsörjningen och avloppet gick redan i kommunens VA-anläggning.
– Det ville vi helst inte, berättar Henrik Lindh, Orusts kommundirektör i samtal med Spanaren.
– Vi ansåg det vara bäst att föreningen på Käringön fortsätter i egen regi, tillägger han.
Den konflikt som uppstått mellan öns ca 285 fastighetsägare och Orust kommun, med drygt 15 300 invånare, har bäring på dels det uppskattade värdet av Käringöns VA-nätverk och på vad invånarna där anser de ska behöva betala för att komma med i Orust kommuns VA-system.
De vill väga in att man anser sig redan ha betalt för VA-anslutningarna och att det gjordes på den tid när Statens fastighetsverk stod som ägare.
Länsstyrelsens beslut att kommunen ska ta över på Käringön
Tillgång på vatten är ju en livsnödvändig tjänst och frågan hamnade så småningom på Länsstyrelsens bord i Västra Götalands län. Länsstyrelsen ansåg då att det är rimligt att det bildas ett verksamhetsområde på Käringön och där alla måste vara med.
– Länsstyrelsen beslutade då att Orust kommun måste ta över VA-systemet på Käringön, förklarar Henrik Lindh.
– Och att det ska ske den 1 januari 2025.
Del av verksamhetsområde kräver anslutningsavgift och löpande taxa
När man väl är med i ett verksamhetsområde måste man betala anslutningsavgiften till VA-systemet och den gällande taxan för vatten och avlopp.
– För att få ett så korrekt värde som möjligt för Käringöns befintliga VA-anläggning har vi engagerat de bästa konsulter.
– Det värde som vi därmed kom fram till för Käringöns anläggning motsvarar inte förväntningarna hos fastighetsägarna där, fortsätter Henrik Lindh.
Mark- och miljödomstolen avgör värdet
För att komma fram till och fastställa ett värde för Käringöns VA har Orust kommun vänt sig till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.
– Det blir det värde som fastighetsägarna på ön får betalt för.
– Nästa steg blir att de får betala anslutningsavgiften till den kommunala VA- anläggningen på Orust, fortsätter Henrik Lindh.
Historiska medlemsavgifter avgör kostnaden per fastighet
Den brukar kosta någonstans mellan 300 000 kronor och 350 000 kronor per fastighet. Här återstår ett del arbete att göra om vad varje fastighet ska betala för att komma med i Orusts VA-nät. Fastigheterna har var och en sin historia att beakta bland annat vad som en gång betalats för respektive medlemskap i VA-föreningen.
– Dessa analyser kommer att landa i ett belopp för varje fastighet att betala för anslutningen till Orust kommuns VA-anläggning, säger Henrik Lindh.
Väntan på obestämd tid för fastighetsägare och kommun
Det fastighetsägarna på Käringön och Orust kommuns representanter nu får lov att göra är bara att vänta, vänta på utslaget av Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt. När det kommer är inte känt. Myndigheten säger inget om detta och erfarenheten av sådana saker är att det kan ta tid.
Behöver investera 100 miljoner per år i flera år
Föreningen på Käringön vill inte att Orust kommun tar över det aktuella ansvaret förrän myndigheten Mark- och miljödomstolen sagt sitt.
– Så tills vidare drivs verksamheten som hittills, förklarar Henrik Lindh.
– För oss är det viktigt att alla kommunens invånare hanteras på samma sätt, poängterar han.
Henrik Lindh betonar att det nu är viktigt för Orust kommun att alla är med och bidrar på lika villkor. Kommunen är nu inne i en period av mycket stora investeringar på VA-sidan. Det rör sig om storleksordningen 100 miljoner kronor per år nu och några år framöver.