Det pågår en flerårig tvist om vatten- och avloppsnätet, VA, på ön Tjörnekalv en kabellängd ut vid Åstolfärjans första stopp efter Rönnängs brygga i Skagerrak utanför Tjörn.
Tvisten gäller omförhandling av ett gammalt avtal mellan föreningen och kommunen.

David Andersson Tjörn VA
David Andersson

– Kommunen vill ha ett nytt avtal som speglar dagens taxa för VA på Tjörn, så att kostnaden för VA-föreningen på Tjörnekalv inte subventioneras av övriga VA-abonnenter på Tjörn, säger till Spanaren David Andersson, Tjörns kommuns VA-chef.

3 000 dyrare per år för 59 fastighetsägare
På Tjörnekalv bottnar oenigheten i den extra kostnad på drygt 3 000 kr per år och fastighet som det nya avtalet med Tjörns kommun innebär för Tjörnekalvs 59 fastighetsägare.
De boende på Tjörnekalv investerade själva i det VA-nät som ligger på ön. Ledningsnätet ersatte då den vattenslang från Rönnäng till Tjörnekalv, som på den tiden försåg dess boende med dricksvatten. Detta är decennier sedan, oklart precis när det skedde.

Invånarna står för ledningsnätets kostnader via föreningen
Öns invånare står via sin förening för ledningsnätets kostnader. Av föreningens årsredovisning framgår att kostnaderna för bl.a. VA-nätet varierar mellan åren, ibland med omkring 90 000 kr. Den senaste årsredovisningen är ännu ej offentliggjord.

300 kronor mer per år jämfört med centrala verksamhetsområdet
Sammantaget skulle affären med Tjörns kommun betyda att de boende på Tjörnekalv får en genomsnittskostnad om ca 9 000 kronor per år och fastighet i VA-avgift, inklusive deras egna kostnader för det befintliga VA-nätet på ön.
Den summan kan jämföras med de ca 8 700 kr per år och fastighet som tjörnborna inom det så kallade centrala verksamhetsområdet på ön, betalar för i VA till kommunen. Övriga boende på Tjörn, utanför det centrala verksamhetsområdet, betalar VA till kommunen genom sina respektive lokala föreningar.

Tjörnekalv sista föreningen utan avtal
Vattenfrågan har nu hunnit bli några år gammal. Av Tjörns kommuns sammanlagt 25 fastighetsägarföreningar, som ligger utanför det centrala verksamhetsområdet, återstår en, Tjörnekalvs förening, som inte tecknat avtal med kommunen. De övriga 24 föreningarna har sedan länge accepterat och skrivit på de villkor som kommunen ställer.
– Arbetet är ett led i att göra villkoren för alla fastighetsägare så likartade och rättvisa som möjligt, berättar David Andersson, på Tjörns kommuns Vatten- och avloppsverksamhet, VA.

Likartade och rättvisa villkor på väg mot minskade kostnader
Denna strävan hos kommunen är även ett led i att successivt minska kostnaderna för vatten och avlopp för Tjörns drygt 16 300 invånare.
– Tjörn har varit den kommun i landet som haft den högsta kostnaden för vatten och avlopp, berättar David Andersson.
– Men nu går kostnadskurvan för invånarna åt rätt håll. Kommunen har nu sjunkit från toppen bland landets 290 kommuner till att ha den tredje dyraste VA-försörjningen i landet, förklarar han.
– Och avsikten är att krypa ännu längre ner, tillägger han.

Vatten hämtas i dunkar från brandpost i Rönnäng
Denna kommunens strävan går inte ljudlöst förbi. Tonläget har på sistone blivit högljutt, i synnerhet sedan kommunen vid utgången av oktober månad stängde kranen för tillflödet av dricksvatten till Tjörnekalv.
Följden blev högljutt upprörda känslor och en tydligt pedagogisk uppvisning i hur fastighetsägare på Tjörnekalv hanterar frågan att klara sig utan vatten i kranarna; man lastar tomma plastdunkar i båten och tar sig den korta sträckan över rännan till huvudön Tjörn för att fylla på vatten från en brandpost i Rönnäng.
– Ärendet är segdraget. Det var det första uppdrag jag fick av kommunens styrande politiker när jag tillträde tjänsten som VA-chef för drygt fyra år sedan, berättar David Andersson.

Ett förmånligt avtal enligt Tjörns kommun
Det avtal som de boende på Tjörnekalv erbjuds består av två delar, en grundavgift och en lägenhetsavgift (som en kostnad per fastighet, vissa fastigheter kan bestå en mer än en bostadsbyggnad).
Avtalet är förmånligt, enligt kommunens uppfattning, med bland annat ett avdrag med 30 procent på grundavgiften. Avdraget uppgår i kronor och ören till ca 85 000 kr.
Avdraget erbjuds då det redan finns ett ledningsnät etablerat och för att det bara behövs en vattenmätare till Tjörnekalv.
De boende har därutöver att betala för det vatten och avlopp de nyttjar, förbrukningstaxan, en rörlig kostnad ovanpå de fasta.

Previous

De flesta vill göra rätt miljöval i skärgården - om bara förutsättningarna finns

Next

Kommunen och föreningen väntar på domstolens besked om Käringöns VA