När professorn i oceonografi, Walker O Smith, skulle resa hem till USA efter ett år som gästprofessor vid Göteborgs universitet hoppades kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén att han skulle bli ”ambassadör” för Göteborg.

Professorn accepterade hedersuppdraget.

Men nu har han ändrat sig.

Walker O Smith
Walker O Smith

I ett brev till kommunen berättar han varför (i fri översättning):

”Jag är på väg att lämna Sverige och återvända till USA efter ett år här. Vid en middag med borgmästaren i december, bad hon oss att bli ’ambassadörer för Göteborg’  och berätta för världen om allt det goda här. Jag skulle ha gjort det tills dess att jag fick veta att Västtrafik inte skulle återbetala de 800 svenska kronor som jag hade innestående på mina två västtrafikkort. I de flesta affärssammanhang skulle det vara otänkbart och fullständigt oacceptabelt och jag är arg över att staden låter detta fortgå. Om staden verkligen vill vara konkurrenskraftig med andra städer måste alla dess delar agera på ett ansvarsfullt och positivt sätt. Enligt min mening gör de inte det.”

Walker O Smith är expert på havets näringskedjor som han studerar med självstyrande undervattensrobotar. Han var i Sverige efter att ha tilldelats H M Konungens professur i miljövetenskap för 2014-2015.  Ett av hans uppdrag vid Göteborgs universitet var att samarbeta med svenska forskare kring just utveckling av ny undervattensteknologi.

Han har sin forskningsbas vid Virginia Institute of Marine Sciences,  vid Chesapeake Bay, en bräckvattenvik vid Atlantkusten.  Han har också forskat i bland annat Vietnam, Kina och Antarktis.
Föregående

Fritt fram för bisysslor i kommunen - bara två har förbjudits

Nästa

"I would love to go there" - amerikansk journalist om Way out West