Klottraren förstörde Ollios verk med att skriva kränkande ord i svart.
Klottraren förstörde Ollios verk med att skriva kränkande ord i svart.

DU FÖRSTÖR både fasader och Slottsskogens träd. Du saboterar en graffitikollegas konstverk. Och du kan inte ens stava rätt till kommunalrådets efternamn.Hur tänkte du, när du med din sprayflaska skitade ner grafittikonstnärens verk? Anständiga klottrare brukar åtminstone respektera varandras tags och nästan alltid Ollios verk.

Det var längesen Jonathan Josefsson, med signaturen Ollio, körde med sprayburkar nere på graffitiväggen vid Röda Sten. Numera är han utbildad vid HDK och en anlitad konstnär i bland annat gatukonstbranschen.

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN mittemot studenthemmet Birger Jarl (f d Köttbulleseminariet) i Kungsladugård ville ha honom. De lät honom pryda den trista nerklottrade betongväggen i hörnet av Oxhagsgatan. Där väcker de färgglada fantasifigurerna många glada miner.

Mitt uppe i en grönrandig björkkrona, i ögonhöjd, hade någon skrivit med svart färg de kränkande orden Heil Hultén. Denna vägg har stått fri från klotter i två år, sedan den beställdes och målades av Ollio.

– Ägarna hade tidigare sin vägg nerklottrad. Detta var lite av ett test. Det var en oerhörd komplimang att den stod orörd i drygt två år, säger Ollio.

HAN TYCKER det är svårt att tolka klottrets innebörd. Antingen tror han det är kritik mot Anneli Hulthén, där någon jämför henne med en diktator.

– Eller så är det ett mycket dåligt skämt, säger han.

För att slippa klotter valde chefen att köpa in verk av Ollio, vilket klottrare brukar respektera.
För att slippa klotter valde chefen att köpa in verk av Ollio, vilket klottrare brukar respektera.

Ollio är mer van vid att folk tycker om hans konst, så mycket att den stjäls. Det hände med ett verk på en 2,5 gånger sex meter stor skiva, som Stadsjord hade beställt.

-Det är inget man tar under armen precis, säger Ollio.

I dag har han fixat till målningen så att klottrarens bokstäver är borta.

OLLIO HAR ÄVEN anlitats för att pryda förskolebarackerna på Ekedalsgatan, där Annelie Andersson är enhetschef.

– Vi valde Ollios figurer för att vara skyddade mot klotter. Det kostade oss ungefär lika mycket som att klottersanera en vägg, säger hon, som tagit av verksamhetspengar för finansieringen.

Målningarna visar avdelningarnas namn som gräshoppan, trollsländan, myran, humlan och tusenfotingen.

– Vi har fått positiv respons föräldrar och barn men även från folk som bara går förbi, säger hon.

Ollios gatukonst finns även att se på Ringön, Sannaplan, Commersen, Andra Långgatan och sommartid vid Gyllene Prags sommarservering.

HEIL HULTHÉN-KLOTTRET finns på ett tiotal platser, företrädesvis i Centrum och Majorna/Linné.

Klotter direkt på barken, Slottsskogen
Klotter direkt på barken, Slottsskogen

Ett träd i Slottsskogen har fått de två orden sprutade lodrätt direkt på barken med svart lackfärg.

– Vi försöker tvätta bort, ibland med svaga lösningsmedel, men det är svårt. Värst klotterproblem har vi med träden mellan hållplatserna Linnéplatsen och Botaniska trädgården, säger Per Åberg, ansvarig för Slottsskogen.

Anneli Hulthéns enda kommentar är att allt klotter ska polisanmälas, helst också spåras till personer.

Numera saknar stan en särskild klotterpolis, som spårar gärningspersoner. En avdelad polisman säger sig dock inte känna till just det här klottret, vilket han googlat på.

-Heil betyder bara att hylla någon och det är ju i sig inte straffbart. Det finns en SD-politiker i Skåne, som heter Hultén, så det kan ju vara den personen, säger den gogglande polismannen

BOR DU i Göteborg och känner du till Anneli Hulthén? frågar undertecknad för säkerhets skull.

– Jo, men det är ju inget straffbart att hylla någon och det kan ju vara mannen i Skåne man avser…

Föregående

Brister på Lövgärdesskolan kan kosta kommunen miljon

Nästa

Spanarens cykelskola - visste du det här?