Tränaren Martin Roth Kronwall ( t v ) talar med Josef Rizell. Foto: Per Wissing
Tränaren Martin Roth Kronwall ( t v ) talar med Josef Rizell. Foto: Per Wissing
William Zingmark och Josef Rizell korsar värjor. Klubben drabbas av en enorm hyreshöjning.
William Zingmark och Josef Rizell korsar värjor. Klubben drabbas av en enorm hyreshöjning.

Tre framgångsrika idrottsklubbar hyrde lokaler på Åvägen 17 i Gårda. Higab tyckte att läget var så attraktivt att det skulle gå att hitta hyresgäster som kunde betala bättre. Klubbarna kördes ut och fick nya lokaler med – i två av fallen – mångdubbelt högre hyra.

Nu hyr Higab ut de gamla, renoverade, lokalerna – till sitt eget dotterföretag, Göteborgs stads parkeringsaktiebolag.

Inte vilka klubbar som helst drabbades, utan två klassiker inom svensk idrott: Örgryte IS brottningssektion och Göteborgs fäktklubb, båda mer än 100 år gamla. Fäktklubben har fostrat flera världsstjärnor, som VM-tvåan Hans Lagerwall, sjufaldiga olympiern Kerstin Palm och senast Emma Samuelsson, tvåa i både världs- och Europamästerskapen samt hennes tränare Björne Väggö, som vann silver i OS 1984.

Den andra stora klubben, Örgryte, har ännu finare minnen från den klassiska lokalen på Åvägen 17. Här växte Mikael Ljungberg från liten parvel till olympisk mästare och världsmästare. Här fick bröderna Kornbakk hela sin karriär och i den familjen ligger medaljerna på hög. Här blev Johan Eurén så bra att han vann brons i OS 2012 och här tränade världsmästaren Sara Eriksson Dikanda.

”Vi måste ut”

– Jag minns att Higab redan 2006 eller 2007 ”pratade om att vi måste ut”, berättar fäktklubbens dåvarande kassör Hans Fuxén. De ville bygga kontor istället, det var affärsidén. Vilka är där nu? Va, parkeringsbolaget? Svårbegripligt.

Karateklubben Samurai Dojo fanns också i huset och är den enda av de tre som är nöjd med flytten, som inte innebar mer än ett par tusen kronor i månatlig hyreshöjning.

Värre var det för ÖIS, som hänvisades till utrymmet där Valhalla bowling varit och fick dubbel hyra. Inte enkelt för en ideell förening, men sällskapet har lyckats driva verksamheten vidare och får fortfarande fram lovande brottare.

Rejäl höjning

Alla värst drabbades Göteborgs fäktklubb. Efter att fäktarna, liksom brottarna, flyttats från lokaler på Ullevi, hade den subventionerad hyra på Åvägen. I verkligheten var hyran 34 000, men fäktklubben betalade inte mera än 19 000, eftersom fritidsnämnden betalade mellanskillnaden. Nu blev det en rejäl höjning – till 53 000 kronor!

Fäktklubben har gjort ett imponerande arbete som kunnat leva vidare trots allt. I den nya lokalen på Fjärde Långgatan har GFK investerat en och en halv miljon för att kunna ge fäktarna de villkor som elitsatsning kräver.

Och traditionen är i högsta grad levande, även om de riktigt stora namnen saknas just nu. Tre av fyra tjejer i florettlandslaget är GFK:are. Svenska truppen till junior-VM innehåller fem GFK-fäktare i en trupp på nio, kan tränaren Martin Roth Kronwall redovisa.

Det har inte klubben någon annan än sig själv att tacka för.

Läs också:

Lurade att säga upp sig – Higab slänger ut dem utan pardon

Konstepidemin och Viktoriahuset vill inte higabiseras

Sjöfartsmuseet välkomnar Higab

Spanaren granskar Higab – Göteborgs omstridda fastighetsgigant

Så växte Higab till en jätte

Stockholm behöver inget Higab

Här är de som styr bolaget

 

 

Föregående

Spanaren granskar Higab - Göteborgs omstridda fastighetsgigant

Nästa

Göteborg kritiseras för mygelbolag