onsdag, mars 22 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Göteborgs politiska makthavare har betalt Föreningen Grävande Journalister en kvarts miljon för att ”stärka och utveckla den undersökande journalistiken som en god kraft i samhället och att visa att staden står bakom grävande journalistik”.

Samtidigt vill samtliga (!) politiker i kommunstyrelsen inskränka offentlighetsprincipen för att göra det svårare, kanske omöjligt, att granska korruption och oegentligheter inom kommunen.

Justitiedepartementet har skickat ut ett förslag på remiss till bland andra Göteborgs Stad rörande ”några frågor om offentlighet och sekretess”.

Remissen innehåller bland annat förslag om att hemligstämpla kommunanställdas personnummer och liknande uppgifter.

Det har hälsats med gillande av kommunstyrelsens politiker till synes utan minsta eftertanke eller diskussion.

Personnummer på offentliganställda tjänstemän är grunden för många journalistiska granskningar. Det kan gälla chefer som fixar sommarjobb till sina barn eller extraknäcker utan att anmäla bisysslan till arbetsgivaren, gynnar eget eller anhörigas företag i samband med inköp för att nämna några av många ständigt upprepade avslöjanden.

 

Läs mer om Göteborgs Stad och Föreningen Grävande Journalister:

”Grävande Journalister” tar emot pengar av Göteborgs kommun

Grävande Journalister föll för Göteborgsandan

Medan grävande journalister dricker kommunens vin försvårar fastighetskontoret deras arbete

 

Previous

Visst går det ändra beslutet om Västlänken

Next

Kommunala förvaltningar och bolag slarvar med offentlighetsprincipen

About Author

Per Nygren

Journalist med ett förflutet som reporter, grävare och chef i dagspress och som utbildare av journalister. Stolt make, far och morfar. Bra på blöjbyten. Gillar att plocka svamp och laga mat.

Check Also