Spanarens avslöjande av samarbetet mellan Göteborgs Stad och Föreningen Grävande Journalister har väckt uppmärksamhet.

Många läsare har hört av sig:

”Till och med föreningen grävande journalister är sponsrade av ’Muteborgs’ fullmäktige.”

”Helt sanslöst märkligt! Självklart måste granskarna vara oberoende av dem som man är satt att granska!”

”Är det detta som kallas journalistpriset?”

Också journalister har reagerat.

Efter avslöjandet sa GP-reportern Arne Larsson upp sitt medlemskap i Föreningen Grävande Journalister (FGJ).

–  Vi låter inte Volvo bjuda oss på resor för att testa deras bilar, även om vi skulle vara säkra på att det inte skulle påverka vår bevakning. Orsaken är att misstanken inte ens ska få finnas. Idén ska inte ens kunna uppstå hos våra läsare, att vi har avstått från att rapportera om någonting på grund av sponsring, säger han till tidningen Journalisten.

Hans GP-kollega, kriminalreportern Peter Linné, anser att sponsoravtalet är en skandal och uppmanar till bojkott av Grävseminariet.

– Ett journalistseminarium ska inte ta emot pengar från en intresseorganisation som journalister har att bevaka, säger Peter Linné till Journalisten.

– Vi har nyligen anställt två grävreportrar på GP. Det är inte anständigt att de ska gå på Grävseminariet och sitta och skåla med de personer de är satta att granska. Kommungranskning är en hörnsten i grävandet. Vi har ett uppdrag att berätta vad skattebetalarnas pengar används till, och nu används de alltså till detta.

GP:s ledarsida skriver Adam Cwejman:

”… denna typ av samarbeten undergräver det journalistiska oberoendet. Det skapas osunda beroendeförhållanden.

Och om det är något Göteborg har för mycket av så är det alltför kletiga relationer mellan maktpoler som bör hålla varandra på armlängds avstånd.”

Också Mediainstitutet Timbro har uppmärksammat avslöjandet. Och skriver bland annat:

”Denna historia har hittills inte intresserat nyhetsredaktioner: varken Sveriges Radio Göteborg, SVT Nyheter Väst eller Göteborgs-Postens nyhetsredaktion … Finns det möjligen en sorts ’Göteborgsanda’ även inom journalistiken?”
Frågan borde få Uppdrags Gransknings chef Nils Hanson, GT:s chefredaktör Sophia Dahlström och huvudredaktören för SVT Nyheter Väst Hans Peterson Hammer och några andra betydelsefulla journalister i Göteborg som är med och arrangerar Grävseminariet, att ta sig en funderare över vilken roll de spelar i Göteborg.

Terje Karlsson, ordförande för Föreningen Grävande Journalister är den som trätt fram i olika medier för att försvara samarbetet med Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen. Terje Karlsson har, som Timbro skriver, tidigare kritiserat journalister som ”dansar och skålar” med ”makthavare som de är satta att granska”.

Den kritiken anser dock Terje Karlsson inte går att överföra på Grävseminariet:

– Man behöver inte stå och skåla med dem. Man behöver inte ha någon dialog med dem. Detta är inte en social tillställning, det finns ingen som tvingar medlemmarna att umgås med dem de ska granska, säger han.

Han säger att enskilda journalister på Grävseminariet inte tar emot något från Göteborgs Stad eftersom det är föreningen som sponsras. Deltagarna skulle därmed inte göra sig skyldiga till brott mot journalistförbundets etiska regler där det sägs att en journalist inte ska ta emot gåvor som kan misstänkliggöra dennes ställning som fri och oberoende journalist.

Påståendet är dock en sanning med modifikation eftersom en del av stadens stöd – det som går till ett mingel inför ”guldspadegalan” – är satt till 170 kronor per deltagare. Det är alltså individuellt riktat till var och en av deltagarna. Det betyder att varje enskild journalist på seminariet måste överlägga med sitt samvete, fundera över priset på sin trovärdighet, och aktivt ta ställning till att acceptera eller tacka nej till vin och lättare förtäring från Göteborgs stad.

Eller kanske anser de att Terje Karlssons kompromiss är rimlig: inte skåla med dem, inte prata med dem, inte umgås med dem; bara dricka deras vin och käka deras kanapéer?

Föregående

Brottarmästare med två ansikten

Nästa

Grävarnas avtal har ändrats - men syftet är detsamma