Vem är han egentligen – den grymme ”El Gringo” eller den kärleksfulle pappan?

36-årige Eddy Bengtsson vann i söndags svenska mästerskapet i den grekisk-romerska brottningens 130-kilosklass.

Det var hans nionde guld i klassen men hans första på elva år. Under tiden har han haft en hel del annat för sig, som kampsportare i MMA-buren och som underhållare i Tv4:s Gladiatorerna.

Rollfiguren som ”El Gringo” har blivit väldigt populär, inte minst bland barn. Enligt marknadsföringen har ”El Gringo” vandrat ner från bergen och erövrat världen med sin obeskrivliga styrka. Han gick från stad till stad och slog ner allt motstånd. Verkar vara en trevlig typ och bli inte förvånad om han dyker upp i en serietidning nära dig.

Men AK-77, brottarklubben som Eddy Bengtsson tävlar för, vill utnyttja ”El Gringo” i sin verksamhet.

– Eddy hjälper till i vår uppsökande verksamhet, berättar AK:s starke man (nåja, inte jämfört med stjärnan) Ulf Andersson, och han har gjort succé när vi varit ute i skolorna för att locka nya till vår ungdomsbrottning. Det finns många småbarn i vårt område (Kortedala och Bergsjön), så det ser bra ut.

Eddy/El Gringo tycker om barn och mest av alla gillar han nioårige sonen Cornelis (jovisst, döpt efter Vreeswijk). Cornelis, som håller på med brasiliansk jiujitsu, var en av två coacher vid mattkanten när pappa vann SM. Det tog bara 27 sekunder innan finalen var över och när guldet delades ut var ”mini-Gringo” med på prispallen.

Vid sidan av fanns skadade olympiske bronsmedaljören Johan Eurén, så konkurrensen var något begränsad. Johan satsar på OS i Rio de Janeiro via kval i Mongoliet om två och en halv månad.

– Jag hoppas kunna hjälpa honom med sparring, säger Eddy Bengtsson, och det skulle jag själv tjäna på. Jag vill försvara mitt guld från veteran-VM i nästa turnering, som arrangeras i Finland ungefär samtidigt som OS.

Föregående

Göteborg satsar miljoner för att få ut "rätt" budskap i medierna

Nästa

Grävande Journalister föll för Göteborgsandan