Göteborgs stöd till Föreningen Grävande Journalister kan ses som ett led i kommunens ansträngningar för att skapa en positiv bild av staden i medierna.

För den skull satsar bolag och förvaltningar miljoner på pr, medieträning och varumärkesbyggande.  

Spanaren har tidigare berättat att Göteborgs Stad har flest kommunikatörer i Sverige – över 200 personer. Det har skett en explosionsartad ökning samtidigt som antalet journalister minskat i Göteborg.

Kritisk journalistisk granskning av kommunen har därmed allt mer kommit att ersättas av kommunens egen marknadsföring, textreklam och snabba klicknyheter.

Men trots att kommunen har ett stort antal kommunikatörer, varav många är före detta granskande journalister, tar kommunen också extern hjälp för att få ut ”rätt” budskap och för att marknadsföra Göteborg.

Det sker ibland i form av direkt stöd till journalister som när Göteborg & Co betalar resor och hotellrum för reportrar som bevakar Way Out West eller gör reportage för resebilagor. Det görs därför att en artikel av en journalist inte bara är billigare än en annons men också anses avsevärt mer värd eftersom en artikel har större trovärdighet då kommunens ”varumärke” ska marknadsföras.

Det sker också i form av ”medieträning” eller pressreleaser som skrivs av före detta journalister som i bästa fall, i kommunens ögon, går direkt in i tidningarna som egna artiklar.

Kenny Genborg, tidigare ekonomijournalist på Göteborgs-Posten och numera kommunikationschef på Business Region Göteborg har skrivit om saken på sin blogg:

”De fast anställda journalisterna blir färre, frilansarnas villkor alltmer usla och redaktionerna förmågor begränsade. Både ekonomiskt, kompetensmässigt och i publikräckvidd.

Men pr-branschens medietränare skär guld samtidigt som privata företag och kommunala verksamheter bygger upp egna redaktioner och skickar sina anställda på seminarier om ’content marketing’.”

Han berättar vidare om hur Business Region Göteborg fick publicitet i The Economist med vad som ser ut som redaktionellt material. Men som ”förstås” är reklam ”gjort av gamla journalister, med journalistiska verktyg, anställda på en kommunikationsavdelning”.

”Men när de oberoende redaktionerna inte längre orkar får vi väl göra jobbet själva”, skriver Kenny i en sedvanligt balanserad och nyanserad betraktelse som trots hans nya roll som framgångsrik kommunikationschef andas sorg över journalistikens tillstånd.

Spanaren har påbörjat en granskning av kommunens användning av konsulter för medieträning och marknadsföring.

Ett exempel på hur det kan se ut:

I april förra året bjöds allmänheten in till ett möte i Älvrummet om planerna för nya Masthuggskajen. Inför mötet anlitades Cordovan Communication för att skriva en pressrelease. Priset för gissningsvis en timmes arbete: 13 000 kronor plus moms. Det är tolv till fjorton gånger mer än vad en frilansjournalist rekommenderas kräva för sitt arbete men sällan lyckas få ut.

– I vanliga fall skriver jag pressmeddelanden själv. I detta fall hade jag inte tid helt enkelt. Då kopplade jag in Cordovan, säger Camilla Skarp-Lind, strategisk kommunikatör på Älvstranden utveckling.

Hon var nöjd med resultatet.

–  Vi fick relativt bra spridning i branschtidningar, GP, Vårt Göteborg till exempel. Sopplunchen den 15 april i Älvrummet blev fullsatt samma dag som annonsen gick ut. Vi uppfyllde vårt kommunikativa mål med andra ord.

Spanaren återkommer med fler artiklar i denna granskning. Har du synpunkter? Skriv gärna till redaktionen@spanaren.se

Läs Spanarens tidigare artiklar:

Lavinartad ökning – Göteborg har flest kommunikatörer i Sverige

Informatörexplosionen: Mindre granskning, mer kommunal marknadsföring

Så medietränar kommunen sina direktörer

FOTNOT:

Content marketing” eller ”innehållsmarknadsföring” syftar enligt Wikipedia på att ”med en smart strategi och redaktionell ton skapa ett kommunikationsinnehåll som attraherar målgruppen. Detta ska göras i rätt kanal och med anpassning av innehållet för den särskilda kanalen och målgruppen”.

Föregående

Johan Nyhus dömer inte ut alternativet Gårdalänken

Nästa

Brottarmästare med två ansikten