Striden som skakar Svenska Balettskolan i Göteborg fortsätter.

Ett möte med föräldrar, skolledning och stadsdelen Norra Hisingen som har ansvar för skolan har inte lugnat stämningen.

Spanaren skrev om striden i förra veckan som uppstod veckan före jul då eleverna på skolan av misstag fick veta att två lärare skulle sparkas (eller omplaceras inom kommunen).

Eleverna gjorde en namninsamling till stöd för lärarna. Krismöten arrangerades. Ansvarige kommunalrådet Karin Pleijel försökte lugna ned stämningen och hänvisade föräldrarna bland annat till ett kommande möte med ansvariga i SDN Norra Hisingen.

Mötet hölls för en vecka sedan men blev inte någon framgång.

Så här skriver föräldraföreningens ordförande Jacob Lagercrantz i mejl till Karin Pleijel om mötet:

”Vi hade mötet kring Balettskolan med SDN Norra Hisingen igår. 66 föräldrar var närvarande, kanske de representerade 80% av eleverna. Jag har 50 års erfarenhet av skolan genom mina fem barn, jag har aldrig sett någon så stor och samstämmig reaktion. Kunniga, engagerade föräldrar. Trots att tre veckor och en jul gått sedan omställningsbeskedet.

…  Rektorn deltog, men hade en undanskymd roll.

Vi lämnade mötet efter 2,5 timmar med fler frågor än svar. Föräldrar reagerade med bestörtning på de olika besked vi hela tiden får om process och bakgrund. Budgeten blev inte alls klarare. Föräldrar som arbetar som lärare är chockerade över hur personal och brukare behandlas, chefer i näringslivet är chockerade över den totala bristen på transparens och klumpigheten i omställningsprocessen, organisationspsykologer blir stumma av hur detta hanteras internt.

Vid ett tillfälle ställdes en direkt fråga hur många föräldrar som övervägde att ta sina barn ur skolan. Svaret var chockerande, mer än hälften ställde sig upp direkt. Många av dem tog sina barn från bra skolor för att flytta över till en skola som ingen verkar värna.

Vi vill snarast ha ett möte med dig. Grundskolan ligger under ditt ansvar, och denna oreda är inte värdig ett så prestigefyllt uppdrag som Svenska Balettskolan i Göteborg är. Ange en tid som passar dig, men läget är akut, och vi vill inte skjuta på mötet….”

Från andra sidan sprids, inte öppet men i hemlighet, påståenden om att de två lärarna fått sparken på grund av att de inte följt med i utvecklingen och förstått behovet av att bredda utbildningen och för att de skulle ha motarbetat  skolledningen.

 

Läs också:

Ny strid på Svenska Balettskolan i Göteborg – ”en katastrofal situation”

Föregående

Viteshot för att förbättra äldreboende i Järnbrott

Nästa

Liga smugglade in 200 ton snus och smet från 76 miljoner i skatt