”Intriger”, ”jäv”, ”svågerpolitik”, ”brist på konstnärlig ledning”, ”trakasserier”, ”diskriminering”, ”en katastrofal situation”.
Det är några av de mildare omdömena om förhållandena på Svenska Balettskolan i Göteborg där föräldraförening, elever, fack och anställda med stöd av dansare runt om i världen förgäves vänt sig till skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) för att komma tillrätta med situationen.
Svenska Balettskolan i Göteborg är en yrkesinriktad grundskola – en elitutbildning för blivande dansare – med årskurserna 4-9.
Utbildningen är stadens dyraste räknat per elev men betalas till stor del av staten. Utbildningen kräver stor  personal, klasserna delas för flickor och pojkar som har var sin lärare och antalet musikertjänster är lika stort som antalet danslärartjänster eftersom lektionerna kräver musik. Skolan har inte heller tillgång till egen scen varför sådan hyrs till en stor kostnad.
Det är också en skola med höga ambitioner:
”På Svenska Balettskolan i Göteborg får du en dansutbildning av högsta internationella klass i modern nutida dans, klassisk balett, jazz, scenisk folkdans och dansgestaltning. Du har också scenisk gestaltning (drama) och akrobatik på schemat, tillsammans med grundskolans teoretiska ämnen”, står det på skolans hemsida.
För några år sedan sparkades den dåvarande rektorn under uppmärksammade former sedan Skolinspektionen slagit larm om att elever kränktes  av andra elever men framför allt av lärare.
Sedan dess har lugnet aldrig lagt sig på skolan som under fem år haft lika många rektorer.
Det som denna gång fått konflikten att blossa upp är att två av skolans danslärare sparkas – eller ”omplaceras” till något annat jobb inom Göteborgs Stad –  och en musikertjänst halveras.
De berörda lärarna informerades  strax före jul.
Eleverna, och därmed föräldrarna,  informerades av  misstag.
En förälder berättar att två elever som befann sig i skolans matsal fredagen den 16 december fick höra ett samtal mellan två vuxna.
”De (vuxna) diskuterade uppsägningen av de aktuella uppsagda lärarna. H och J tillsammans med en av skolans musiker, R, tvingas gå från sina tjänster mitt i läsåret. Detta gick som en löpeld genom matsalen och det var de yngsta klasserna som var där och de som är direkt berörda av denna händelse. Barnen är oerhört upprörda och de flesta grät och frågade om och om igen hur detta kunde vara möjligt. Bara sättet de fick reda på att de skulle bli av med sina älskade lärare är under all kritik.”
En pappa berättar:
”Fredagen den 16 december fick jag ett samtal från min dotter som befann sig på skolan. Hon grät okontrollerat … och berättade att klassen just fått veta genom någon av lärarna, att de kanske två bästa danspedagogerna skulle få sluta mer eller mindre omgående. Hela klassen var i uppror och informationen från skolans ledning var vid tidpunkten obefintlig.”

I julveckan hölls flera välbesökta krismöten med rektor, föräldrar och andra berörda. Barnen startade en namninsamling för de sparkade lärarna.

Stödet för de sparkade har också kommit från tidigare elever.
En av dem är Lucas Jerkander:
”Hej kära föräldraföreningen…. Jag heter Lucas Jerkander, och är just nu Soloist i Hong Kong Baletten under Madeleine Onne, Hovdansare i Kungliga Baletten, samt före detta demi-soloist i SNG Opera in Balet i Ljubljana, Slovenien under Världsstjärnan Irek Mukhamedov, en av de bästa dansarna i världen.
Jag är ursprungligen från Göteborg och kände H … Han var mannen som gav mig respekt för balettkulturen… H
har varit en gåva för skolan, och jag har sett många elever komma därifrån, som alla älskar honom, och sett dom gå ut i världen med underbara resultat. Vore en skam att förlora en sådan lärare och förebild. Jag känner fortfarande stolthet när jag vet att H ser mina resultat i min karriär. … J var en enastående dansare, och bara hört bra saker om honom. Minns när han dansade på Göteborgoperan i Nötknäpparen när jag var barn, och var en enorm förebild att ha som ung dansare… för skolan som jag växte upp i och började mitt liv som jag lever i nu, att det vore en besvikelse att se dom försvinna för framtida generationer från Göteborg. Flera lärare är säkerligen kompetenta, men dessa två är speciella.”
Samtidigt anklagas skolledningen för svågerpolitik. Bland annat uppges att tidigare konstnärlig ledare på skolan ha anställt sin dotter på en tjänst.
”Det är ingen hemlighet att skolan saknat konstnärlig ledning. Arbetsplatsen har präglats av en brist på transparens och intriger, det lokala facket har sagt att situationen på skolan är katastrofal”, skriver ordföranden i föräldraföreningen Jakob Lagercrantz som oroar sig för skolans ekonomi.
”Vad skall vi tro? 
Vi föräldrar ser en skola där elever och personal utsatts för kränkningar under åren.
Vi ser en skola där fem rektorer passerat på fem år. 
Vi ser en skola där skolans ledning varit mer inriktad på att vara huvudmannen till lags än att skapa en bra skola som möter förordningens krav.
Vi ser en skola där favorisering av delar av lärarkollektivet leder till att de mest populära och på pappret mest kompetenta lärarna ”omställs” på grund av att stadskansliet räknat ned budgeten”, skriver han.
Klagoropen och de böner om ingripande som skickats till det ansvariga kommunalrådet Karin Pleijel har dock inte lett till något resultat.
Till de flesta har Karin Pleijel under jul- och nyårshelgerna skrivit likalydande svar där hon tackar de berörda för deras engagemang, uppger att kommunen inte har något sparkrav på skolan, att de förändringar som sker görs utifrån Skolverkets kvalitetskrav, att kommunen inte accepterar jäv men att eventuella frågor om svågeranställningar inte är hennes sak och att ”vi behöver arbeta gemensamt för att vägen framåt ska bli positiv för skolan, för att den ska ha en god attraktionskraft för nya elever, och även långsiktigt för att den skall hålla den höga nivå som en skola av denna karaktär kräver. ”
Föregående

Behöver idrotten visselblåsare?

Nästa

Öisaren hämtade egen sparring - i USA