En liga på sex personer åtalas vid Göteborgs tingsrätt för olaglig snushantering av enorm omfattning. Enligt ekobrottsmyndigheten har de fört in drygt 200 ton snus i Sverige från annat EU-land utan att deklarera detta.

Föra in eller ta emot snus från annat EU-land är i sig tillåtet, men man blir då skattskyldig för snuset. Punktskatten ska redovisas i en särskild deklaration som ska ha kommit in till Skatteverket senast fem dagar efter införseln. Någon sådan deklaration har ligan inte lämnat.

Ligan har enligt åtalet varit mycket välorganiserad. Man har noga tagit emot beställningar på snus, köpt in snuset, organiserat transport till Sverige, gett instruktioner om vart snuset ska skickas och skapat falska fakturor som fick affärerna att se lagliga ut.

Enligt åtalet har under 2009 – 2014 sammanlagt alltså minst 200 ton snus förts in vid 80 tillfällen. Den obetalda skatten är minst 76 miljoner kronor.

INGET 20-ÅRSKALAS. Smuggla alkohol från Tyskland är som bekant vanligt. Några åker fast. Här är ett fall i högen:

En man i 50-årsåldern och hans dotter kollades när de körde i land på majnabbeterminalen i Göteborg med en skåpbil och en släpkärra.

Det visade sig att de hade 982 liter öl, 62 liter sprit, 39 liter vin, 63 liter cider och 97 liter färdigblandade drinkar i sina fordon.

Paret säger att det inte var smuggling utan införsel för eget bruk, vilket ju är tillåtet. Enligt dottern skulle det mesta av alkoholen gå till ett storstilat 20-årskalas som hon planerat. Resten skulle pappan använda själv.

Åklagaren tror inte på detta. Mannen hade en mobil på sig med 4300 SMS, de flesta handlade om alkoholförsäljning och beställningar på alkohol. Det visade sig också att mannen gjort många resor Göteborg – Kiel de senaste åren. Allt tyder alltså på att han jobbat som alkoholsmugglare för att tjäna pengar.

Mannen säger i förhör: ”Jag har kanske sålt någon enstaka flaska när en kompis frågat, men inte ur någon smugglingsverksamhet.”

Legal skatt på den insmugglade alkoholen skulle varit 57 400 kronor.

FORTKÖRNING. Som alla bilister i Göteborg vet är det många som kör på tok för fort. En och annan fortkörare åker fast. Här ett exempel:

En man höll 120 på Söderleden där 80 är tillåten fart. Han iakttogs av en efterföljande civil polisbil som noga registrerade hastigheten. Ändå nekar mannen till att ha kört för fort.

MISSHANDEL OCH HOT: Ett allt vanligare mönster är att en gärningsman försöker hota någon att inte göra polisanmälan. Ett exempel:

En 20-åring attackerade en man – knivhögg honom i bröstet och ansiktet och sparkade honom.

Därefter fick offret ett antal SMS med innebörden att hans familj skulle skadas om han polisanmälde misshandeln

Han polisanmälde ändå, och nu är 20-åringen åtalad för både misshandel och övergrepp i rättssak.

LURADE SJÄLVSCANNINGEN. En 34-årig man trodde säkert att han var smart när han lurade självscanningen på Ikea.

Han plockade ihop varor för 8 749 kronor, men bytte ut streckkoderna så att de visade sammanlagt 234 kronor. Sålunda gjorde han en vinst på 8560 kronor. Men han åkte fast.

HOT MOT INVANDRARE. En man i 60-årsåldern hotade tre invandrare genom att säga till dem att han ska spränga, bomba och döda dem. I samband med hoten har han bland annat sagt ”jävla negrer”, ”ni tar våra jobb och pengar”. Nu är mannen åtalad för olaga hot.

FÖROLÄMPAD. En kvinna blev attackerad på sin arbetsplats av en arg man. Han sade till henne att hon skulle ”ta av sig skiten på huvudet”, att sådana som hon äcklar honom och att hon skulle sluta stirra på honom med sina äckliga svarta ögon.

Mannen åtalas nu för förolämpning.

 

Föregående

Striden om Svenska Balettskolan går vidare

Nästa

Kris i Göteborg - då bygger vi ut Liseberg!