Peter Fors slåss mot Telia
Peter Fors har tagit strid med Telia, bolaget som har flest anmälningar av alla i telekombranschen.

Missnöjet med och kritiken mot Telia tycks bara växa.
Peter Fors är en av dem som tagit strid mot den av staten majoritetsägda telekomjätten.
Han slåss för sin ålderstigna mor, en av tusentals svenskar som drabbats av Telias svårbegripliga regelverk, luddiga kundbemötanden och dolda taxor.

Telia är det bolag i branschen med flest arga kunder. På fem år har antalet anmälningar till Konsumentverket ökat med 200 procent. Otydliga kontrakt, vilseledande marknadsföring och abonnemang som inte levt upp till kraven är axplock bland klagomålen.
Spanarens Hans Burell har berättat om egna dystra upplevelser i umgänget med Telia, vilket föranledde Peter Fors att höra av sig för att dela med sig av sina frustrerande erfarenheter.

Ständiga prishöjningar på fast telefoni
– De senaste årens prishöjningar på fast telefoni är otroliga, säger Peter Fors.
Det finns nog inget annat som ökat så.
Döm själva: I september 2017 höjdes månadspriset för fast telefoni från 165 till 205 kronor. 24 procents ökning. Ett drygt år senare var det dags igen. Nu blev månadsavgiften 329 kronor.
Telia slår sig dock för bröstet och poängterar att i och med detta försvinner alla samtalsavgifter. Ring så mycket du vill, även till mobiltelefoner.
Det ger Peter Fors inte mycket förr.

Fakturaavgift trots autogiro
– Hur många vänner har en 95-årig gumma kvar att ringa till, undrar han retoriskt.
För sanningen är att det till övervägande del är äldre människor som väljer att behålla den fasta, kopparkabelkopplade telefonen. Av gammal vana, kanske, men också för att det kan vara svårt för en gamling att lära sig hantera en mobiltelefon.
En egendomlighet som Peter Fors tar upp är att de som betalar Telia med autogiro ändå drabbas av en fakturaavgift.

Hänvisar till e-faktura för att slippa avgift
När han forskar i den saken för sin mammas räkning är svaret att hon slipper avgiften om hon använder e-faktura.
– Men de som inte har dator och inte använder bank-id?, undrar Peter Fors.
Han bor i Göteborg medan mamma framlever sina dagar på en mindre ort över 30 mil därifrån, en uppenbar komplikation när hon behöver hjälp med alla nya moderniteter och kontakter utåt med myndigheter.

Evighetslångt köande till ändring som blev fel
Peter har tillbringat åtskillig tid i telefon, huvudsakligen väntandes i en evighetslång kö.
Bland annat när han ville få bort sin mammas namn ur telefonregistret för att hon skulle slippa okända och kanske obehagliga samtal.
Ärendet (som det heter på Teliaspråk) hanterades. Efter en tid blev Peter uppringd. Från hemligt nummer. Hans mamma hade inte bara blivit avregistrerad, hennes telefonnummer var numera dolt.

Två veckors blandade bemötanden innan rättelse
De turer som därefter följde med ett antal telefonsamtal, märkliga förklaringar, krav på fullmakt, minst sagt blandade bemötanden och över två veckor innan Telia kunde rätta till ett fel som företaget gjort fick Peter att bland annat skriva en insändare till Spanaren.
Den har vi vidarebefordrat till Telia som kommer med följande svar:


”Hej Peter,

Det stämmer att vi justerat priset på tjänsten Hemtelefoni via kopparnätet, senast i våras. I dagsläget betalar du inte längre nätavgift plus rörliga kostnader, istället har du en fast avgift där alla fasta och mobila samtal ingår. Samtidigt informerar vi om billigare, modernare och bättre alternativ. Det innebär också möjligheten till anpassade telefoner för äldre som du gärna få titta närmare på. Hemtelefoni via kopparnätet är en av våra allra äldsta tjänster – med färre kunder och på sina håll över 80 år. Den är betydligt mer sårbar än moderna alternativ (träd över ledningar, fukt i kablar mm) och det är svårt att få fram reservdelar om något går sönder, vilket innebär att fel kan ta lång tid att laga. Det är inte ett tryggt alternativ, därför har vi sedan länge hjälpt våra kunder över till moderna lösningar, främst via teknik som fiber och mobilt. Dagens tjänster kräver också hög kapacitet och säker uppkoppling, därför väljer allt fler att på egen hand att lämna kopparnätet.

Vi är enligt lagen om elektronisk kommunikation skyldiga att meddela våra kunder hur mycket de ska betala. Det kan vi meddela på olika sätt, antingen via pappersfaktura, e-faktura eller sms. Fakturaavgift tas bara ut om du har autogiro med pappersfaktura. Anledningen till varför sms-avisering inte fungerar på tjänsten Hemtelefoni via kopparnätet är också med anledning av gammal föråldrad teknik, de moderna alternativen fungerar tyvärr inte på vår allra äldsta tjänst.

Jag beklagar att du inte nåtts av informationen kring vad som gäller kontantkort. Informationen gick ut via sms till alla nummer med kontantkortslösning, i god tid innan förändringen skulle träda i kraft. Det var en förändring i linje med hela marknaden, med enklare prisplaner och olika former av fastprisupplägg. I gengäld för den fasta summan per månad tog vi bort uppkopplingsavgiften för varje samtal (0,99 kr). Det gäller främst kunder som inte laddar sitt kontantkort var 30:e dag och därmed ringer enligt en så kallad basprislista, tills kortet laddas igen. Laddar du ditt kort var 30e dag eller väljer någon av våra fastpris-erbjudanden så berörs du inte av avgiften utan utgår från en annan prisplan.

Att ha kontakt med oss på Telia ska vara enkelt och naturligtvis riktigt, så verkar inte fallet ha varit här och det får jag be om ursäkt för, både till dig och din mor. Vi verkar för att våra kunder ska känna sig trygg och säker i sin kontakt med oss, därför legitimerar vi nu vid alla personliga ärenden och beställningar. På så sätt kan vi motverka bedrägerier och säkerställa att vi pratar med rätt person. Det är också anledningen till krav på fullmakt om man, som i ditt fall, ska hantera någon annans tjänst.

Vi uppskattar dina synpunkter och tar med oss det i vårt fortsatta förbättringsarbete.

Vänliga hälsningar,
Roija Rafii
Pressansvarig Telia”


Ytterligare ett svar från Telia

”Hej Peter,

Jag beklagar verkligen din upplevelse. Att ha kontakt med oss på Telia ska vara enkelt. Om du, via redaktionen, ser till att jag får dina kontaktuppgifter, så kommer vi att titta på ditt ärende för att lösa eventuella problem.

Bästa hälsningar
Max Hellström,
Pressansvarig Telia”

Föregående

Fastighetsjättens direktör tar plats i bilvärlden

Nästa

Hur är engagemanget i Svenska kyrkan?