Verkställande direktören för fastighetsbolaget Balder, Erik Selin, går genom ett av honom ägt aktiebolag, in som 25-procentig ägare till bilföretaget Hedin AB med säte i Mölndal. Balderchefens inträde sker genom en riktad nyemission om 3,57 miljarder kronor.
Det framgår av uppgifter på torsdagen i massmedierna och först i Dagens Industri.

– Därmed har Hedin AB två aktieägare, huvudägaren och VD:n Anders Hedin och Erik Selin, uppger för Spanaren Balders finanschef Marcus Hansson.
Syftet med att ta in en delägare och med nyemissionen är att underlätta för en expansion i Europa. Även koncernstrukturen ska ändras.

Erik Selin, Balder
Balder-VD:n Erik Selin går in i bilförsäljningsbranschen.

– Jag har varit engagerad i I.A. Hedin Bils styrelse under några år och följt den spännande utvecklingen av Hedin-koncernen.
– Jag är väldigt glad och positiv över att få fortsätta resan med koncernen och Hedin-familjen även som delägare, säger Erik Selin i en kommentar.

Balder har alla fastigheterna
Hedin Bil och Balder har sedan tidigare en affärsrelation genom att Hedin Bil 2016 sålde alla sina bilhandelsfastigheter till Balder. Den affären värderades till 4,15 miljarder kronor och innebar samtidigt att Hedin Bils vd och huvudägare Anders Hedin blev sjunde största delägare i Balder med 2,4 procent av aktieinnehavet.
Några av de största, räknat efter fastigheternas värde, fastighetsägarföretagen i Skandinavien är Balder, Vasakronan, Castellum, Akademiska hus, AMF Fastigheter, Fabege, Heimstaden.

Ständig tillväxt även i Belgien
– Bilbranschen är under förändring och vi är just nu inne i en stark expansionsfas både i Sverige och Europa. Jag ser mot bakgrund därav mycket positivt på att Erik, utöver sitt styrelseengagemang, även vill bli delägare i bolaget, säger Anders Hedin, VD samt huvudägare i I.A. Hedin Bil AB, i ett pressmeddelande.
Hedin Bil är inne i en expansionsfas. Företaget saluför i Sverige 30 fordonsmärken, 3 i Norge och 2 i Belgien. Företaget har 84 anläggningar i Sverige, 17 i Norge och 15 i Belgien.

Föregående

70 miljoner för 370 kvadrat i toppen av Karlatornet

Nästa

Missnöjet bara ökar - Peter kämpar mot Telia för att hjälpa sin mor