Gothia Cup. Partille Cup. Håkan Hellströms Ullevikonserter.

Allt är bara borta. Inställt.

Det handlar om många, många förlorade miljarder.

Men det värsta dråpslaget för evenemangsstaden Göteborg var regeringens beska beslut om Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland.

Den här veckan skulle Partille Cup ha spelats. Världens största handbollsturnering för unga fick fira 50-årsjubileum genom att lämna återbud till över 1 000 lag från närmare 40 nationer.

Motsvarigheten i fotboll, Gothia Cup tvingades ge samma dystra besked till uppskattningsvis 50 000 spelare och ledare från jordens alla hörn och kontinenter.

Heden: Tomhet i stället för Gothia Cup. Foto: Erik Lindahl

För detta myller av pojkar och flickor som under flera veckor sätter färg på Göteborg är Liseberg ett måste.

Liseberg är Sveriges största och viktigaste turistmagnet, själva navet under sommarens aktiviteter i Göteborg och med tre miljoner besökare varje år.

Pengarna sprids

Varje spenderad krona på Liseberg innebär ytterligare tre utanför nöjesfältet, säger Stefan Gadd, press- och informationschef på Göteborg & Co.

Pandemin Corona har skapat ändlösa ringar på vattnet och näst intill oöverskådliga effekter för hela Göteborg.

Krogar och hotell blöder och tvingas permittera eller friställa servitörer, kökspersonal och lokalvårdare. Tusentals sommarjobb har gått upp i rök.

Andrea Jovell

Göteborg & Co vars mål är att utveckla turism, kultur och evenemang och locka så många besökare som möjligt till Göteborg har den här våren tvingats ägna sig åt många andra saker. Eller snarare samma saker fast på ett annat sätt.

– Vi ställer helst inte in, vi ställer om. Göteborg håller öppet, även om evenemang är inställda och Liseberg får vara stängt just nu.

Det säger Andrea Jovell, marknads- och kommunikationschef på Göteborg & Co och fortsätter:

– När den internationella turismen tagit en paus sedan mars har det inneburit att den planerade verksamheten får ske digitalt: Kollegorna jobbar hemifrån, internationella möten sker via Zoom eller Teams.

Fler svenska turister?

Och hoppet knyts till att desto fler svenskar ska hitta till rikets andra stad även om det är mindre troligt att barnfamiljen från Filipstad åker söderut för att ägna några timmar åt Världskulturmuseet.

Bara Kal och Ada är på plats vid Liseberg. Foto: Erik Lindahl

På Göteborg & Co redovisas statistik som regelbundet uppdateras och som på ett skrämmande tydligt sätt visar att alla kurvor pekar nedåt eller ligger platta på nivåer långt under det normala.

Räknat från årets början till slutet av juni har omsättningen för turismen i Göteborg minskat med 80 procent. I reda pengar handlar det om två miljarder istället för tio miljarder som var siffran för första halvåret 2019.

Och det finns förstås inget som talar för att den negativa trenden ska brytas under överskådlig tid.

Naturligtvis är det en utmaning utöver det vanliga att försöka sälja in ett Göteborg som hamnat i – om inte coma – så i alla fall ett djupt viloläge.

Att 2020 är ett förlorat år går inte att bortse ifrån även om man är anställd på Göteborg & Co.

2021 fyller Göteborg 400 år. Förberedelserna och uppladdningen inför alla planerade festligheter befinner sig på upploppet. Men tänk om restriktionerna om begränsade folksamlingar inte hävs tills dess?

Kan mardrömmen bli ännu värre än i år?

Föregående

Nu börjar hyreskommissionen jobba

Nästa

JO ställer kommuner till svars