Jihad Moahammad
Jihad Mohammad

Kanadensiska E V Electra tar över elbilsprojektet Emily från Nevs i Trollhättan.
– Vi kommer att starta produktion av elbilen i Trollhättan med hjälp av trollhätteborna och med hjälp av staden Trollhättan, deklarerade på fredagen den 1 december nye ägaren  Jihad Mohammad på en snabbt hopkallad presskonferens på Mässan i Göteborg, där även Peter Eriksson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Trollhättan fanns med.

Han fick en eloge av Jihad Mohammad för sitt arbete med att bereda vägen för EV Electronics entré som ny ägare till Nevs och därmed en fortsatt utveckling av det som 1937 började med Saab, Svenska Aeroplan AB.

Peter Eriksson (M) Trollhättan
Peter Eriksson. Bild: Jerry-Lövberg.

Kanadensare, palestinier och trollhättebo som tänker anställa
Han beskrev sig som kanadensare, palestinier och nu trollhättebo. Han aviserade att anställningar och återanställningar av personalen från Nevs, som för nio månader sedan blev uppsagda efter beslut av företagets kinesiske ägare, börsnoterade företaget Evergrande med huvudkontor i Hong Kong.
Evergrande, är ett kinesiskt multiföretag med cirka 123 000 anställda. Företaget finns med på tid-skriften Fortunes 500-lista över världens största företag. Bolaget agerade på grund av sin för stora lånebörda och riskerade konkurs.

Bara 20 av 340 anställda blev kvar

Nina Selander Nevs
Nina Selander.

Den dagen, den 23 februari 2023, nödgades nyutnämnde VD, Nina Selander, att avisera uppsägning av så gott som all personal vid bolaget i Trollhättan, 320 av sammanlagt 340 anställda.
Nu den 1 december 2023, kunde samma Nina Selander glädjestrålande på Mässans presskonferens presentera nyheten att Nevs tas över att ett kanadensiskt bolag.
– Dagens besked är underbart, konstaterade Nina Selander och gav en stor kram på scenen till den nye ägarens representant.

Först med produktutveckling i Libanon
EV Electra har som första elbilsföretag förlagt produktutvecklingen till Libanon. Företaget startade som en division av ”Jihad Mohammad Investments” och har nu blivit ett eget, självständigt bolag. E V Electric finns nu representerat i, förutom Kanada, Italien, Tyskland och Nederländerna.
Företagets vision är att från ”dag ett” bidra till en renare miljö. E V Electric har satt som mål att till-verka batteridrivna elektriska fordon med noll emissioner.
– Utmaningarna för vårt samhälle fick företagsledningen att etablera tillverkning och den strate-giska produktutvecklingen till Libanon, skriver EV Electric bland annat på sin hemsida.

Planterar tio träd för varje såld bil
– Man måste se bolagets geografiska placering som ett förlängt stöd till E V Electrics uppdrag i samhället, heter det vidare.
Företaget meddelar också, att man åtagit sig att plantera tio träd för varje såld bil.
Och att man bygger in ett självdesinfekterande medel i varje bilmodell för att bidra till en säkrare, pandemisäker värld.

Föregående

Ofrivilliga mambos blir fler och fler

Nästa

2000 ska bort på Sahlgrenska