Mejlen avslöjade den förre IT-chefens alltför nära kontakter med leverantören Atea.

Till exempel: ”Heja Blåvitt! … OM ni har mer biljetter kvar så kan jag garantera glada goa medmänniskor som gärna följer med och stöttar er i samordning av fotbollsgänget…

Då hade den nu sparkade chefen fått en inbjudan till en fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Halmstad ”inklusive buffé före match” från IT-företaget Atea. Företagets representant hade frågat ”om det var OK för er”.

Chefen hade i sin tur frågat sin chef – och fått ett rakt nej. Det var inte okej att låta sig bjudas av Atea.

Fotbollsmatchen, med buffé,  var inte den enda som chefen låtit sig bjudas på.

Enligt den utredning som i fredags (15/12) ledde till att mannen fick lämna sin tjänst i Göteborgs Stad med omedelbar verkan – med ett avgångsvederlag på 189 000 kronor, motsvarande tre månadslöner – har relationen med vissa leverantörer, framför allt Atea, ”inte endast varit professionell utan har inkluderat bland annat biljetter till fotbollsevenemang, resor, konferenser, middagar, luncher och afterwork”.

Samtidigt har IT-chefen på förvaltningen Intraservice varit ansvarig för ett 60-tal inköp från Atea till sammanlagda belopp på 290 miljoner kronor. Därutöver har upphandling också skett via konsultmäklare.

”Dokumentationen visar att umgänge och kontakt sker kontinuerligt, i stor utsträckning och även under den period då upphandlingar pågår och i samband med att NN fattar beslut om tilldelning av kontrakt där Atea ofta är en vinnande part. Misstanke finns om att NN fått privata fördelar samt att NN inte varit objektiv och saklig i sin tjänsteutövning utan kan ha låtit sig påverkas”, skriver utredarna.

Kommunen polisanmälde den tidigare IT-chefen och hans kontakt i Atea i augusti. I oktober beslöt kammaråklagare Johan Lindmark att inte inleda förundersökning

 

LÄS MER OM SKANDALEN:

IT-chefen visste att han bröt mot kommunens korruptionsregler

Även högste chefen lät sig bjudas

 

Tidigare artiklar:

Konkurrent polisanmäler kommunens affärer med dataföretaget Atea

Kommunal IT-chef bytte jobb efter anklagelser om korruption’

Revisorskritik: Intraservice bryter mot stadens policy mot mutor

Kommunen stoppar fördjupad granskning av Intraservice

Vi betalade själva eller? Nej. Microsoft bjöd


Föregående

Demokraterna ligger i blocken inför valen 2018

Nästa

Även högste chefen lät sig bjudas