När Röhsska museet stänger i mars försvinner personalen åt olika håll inom kulturförvaltningen i Göteborg. Men de som kommer tillbaka då museet öppnar igen nästa sommar är inte garanterade att få tillbaka sina gamla jobb.

– Vårt mål är ändå att de ska få det, säger kulturförvaltningens HR-chef Tatjana Marin Kartal.

32 personer berörs direkt av stängningen. Dessutom finns ett antal som är till exempel tjänstlediga för studier eller föräldralediga.

De 32 blir nu utplacerade på olika arbetsuppgifter inom kulturförvaltningen, bland annat på andra museer och på bibliotek.

Personalen har fått erbjudanden om avgångsvederlag eller vad man kallar pensionsförstärkning.

– Det är troligt att flera antar erbjudandena, säger Maria Heed, klubbordförande för fackförbundet Visions medlemmar inom kulturförvaltningen och huvudskyddsombud på Röhsska.

– Därmed förlorar museet en del ämneskompetens.

Själv har Maria Heed inte sin tillfälliga placering klar. Hon hade tänkt sig uppgifter i Lagerhuset. Men det gick inte ordna eget rum åt henne.

– Jag behöver ju det för att kunna föra känsliga samtal med mina medlemmar, konstaterar hon.

När de anställda nu tömmer sina arbetsplatser på personliga tillhörigheter vet de att de åtminstone inte blir arbetslösa. Personalen har anställningstrygghet i Göteborgs stad. Däremot inte befattningstrygghet, alltså rätt att behålla sina gamla tjänster.

 

Föregående

Världsmästaren blir förbundskapten

Nästa

Ett toppjobb hos Stampen