Svenska Brottningsförbundet har utsett ny förbundskapten till det framgångsrika damlandslaget, som bland annat vann två brons vid senaste olympiska spelen i Rio de Janeiro.

– Jag funderade ett par dagar, sedan bestämde jag mej, säger Sara Eriksson Dikanda till Spanaren.

Sara Eriksson Dikanda blir ny förbundskapten. Foto: Saga Dikanda
Sara Eriksson Dikanda blir ny förbundskapten. Foto: Saga Dikanda

Hon har den finaste meritlistan av alla svenska kvinnliga brottare genom åren, två gånger världsmästare, tre gånger Europamästare och medaljvinnare ytterligare nio gånger i dessa mästerskap. Dessutom var hon med när tjejerna fick chansen i OS allra första gången, 2004.

– Förra säsongen ingick jag i tränarstaben för ungdoms- och juniorlandslagen och tidigare har jag varit med lite från och till i samband med olika tävlingar, berättar hon.

Sara har bland annat tävlat för Göteborgsklubbarna AK 77 och Örgryte. 2 011 utbildade hon sig till polis och jobbar numera om sådan i Kungälv-Ale, där hon har yttre tjänst, åker på utryckningar med mera. Hon bor i utkanten av Kungälv tillsammans med maken Pierre Dikanda, också tidigare brottare, och barnen Saga, 12 år, och Melvin, 9. Båda barnen tävlar för Alebrottarna.

Hon får delvis tjänstledigt från polisen och ska jobba 60 procent där, Förbundsjobbet är på 50 procent. Just det, summan blir 110 procent! I helgen reser hon till första landslagsuppdraget, i Paris. Hon känner alla tjejerna sedan gammalt, har till och med brottats mot en av dem, Johanna Mattsson.

Saras nya jobb innebär att hon ersätter sin egen gamle tränare, Fariborz Besarati.

Föregående

Var ska nya centralbadet placeras?

Nästa

Röhsskas personal skingras