Motorbåtstillveraren Ryds i Småland har övertagits av det norska familjeföretaget Cormate, som har byggt båtar under lång tid.

Affären blev formellt klar på fredagen den 9 februari 2024.
I köpet ingår fabriksbyggnaderna m m som övertagits från kommunen.

Egil Ranvig
Egil Ranvig, Coromate.

Köpet en förening av skandinaviska båtstyrkor
Egil Ranvig, som genom sitt företag Coromate är den nye ägaren till småländska Ryds, ser köpet som en förening av skandinaviska styrkor.
– Förvärvet inte bara säkrar Ryds 70-åriga historia utan injicerar också nytt liv genom innovation, säger han i ett pressmeddelande.
– Siktet är att lyfta Ryds till nya höjder med en blandning av effektivitet i produktion, egenskaper till sjöss och eftersökt design, fortsätter han.

Lokal kompetens och produktionskunskap för kommande utveckling
Det norska båtföretaget Coromate är i år inne i sitt 20e verksamhetsår av snabbgående motorbåtar. Företaget är utvecklat ur moderbolaget Hydro Design AS med nästan 40 år på nacken som tillverkare av motorbåtar.
– Förvärvet av Ryds säkrar inte bara lokal kompetens och värdefull produktionskunskap utan förankrar också vår beslutsamhet att bevara Ryds kunnande för en gynnsam fortsättning i det svenska landskapet för båttillverkning, säger Jon Aksel Brynildsen, VD för Coromate AS i Norge.

Ryds etta i Skandinavien med flest bygda båtar under ett år
Ryds historia går tillbaka till 1946, men produktionen av fritidsbåtar började 1968. Ryds är det båtföretag i Skandinavien som med nästan 4 000 enheter byggt flest båtar under ett enskilt verksamhetsår.
I förvärvet ingår fastigheter med ca 8 500 kvadratmeter som övertagits från Tingsryds kommun. Den nya ägaren framhåller värdet av lokal kompetens för att möjliggöra en framgångsrik fortsättning i Tingsryd.
– Med rötter i de nordiska farvattnen sätter nu Ryds segel mot nya, globala horisonter och säkrar sin redan starka marknadsposition, framhåller ägaren Egil Ranvig.

Produktionen fortsätter i Kronoberg
– Produktion av båtar kommer att ske i Ryd, inledningsvis i mindre skala men efterhand i allt större, kommenterar för Spanaren advokaten Bertil Stridh på Amber Advokater, som i egenskap av konkursförvaltare genomfört försäljningen av Ryds.
Ryds sysselsatte ett trettiotal personer och omsatte mot slutet årligen mellan 75 och 76 miljoner kronor. Lanseringen av en ny och större båtmodell i början av 2023 och med ett antal åtgärder att stärka företagets position räckte inte till utan bolaget försattes i konkurs i slutet av 2023.

Föregående

Nya direktiv för folkvalda för tydlig skillnad mellan rollerna

Nästa

Böljande videoproduktion när jubileumsverket har försenad premiär