Det är inte bara privatvärdarna i Göteborg som avbryter de lokala hyresförhandlingarna.
Även kommunala Framtiden-koncernen har nu valt att lämna förhandlingsbordet, för sjunde året i rad.

I stället begär koncernen medling från tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén.

Framtiden och dess fyra dotterbolag Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon kräver 6,95 procent i höjning från 1 januari nästa år. Ett krav som blankt avvisats av Hyresgästföreningen.

Koncernen vänder sig till Hyresmarknadskommittén för medling

Sofi Bringsoniou
Sofi Bringsoniou

I stället väljer nu koncernen att vända sig till Hyresmarknadskommitten, HMK, och begär medlingshjälp. Men om medlingen inte lyckas kan det bli HMK som avgör hyresnivån nästa år för de drygt 75 000 hushåll som bor hos koncernens dotterbolag.

– Hyresgästerna ska inte ta hela notan för kostnadsökningarna. Framtiden-koncernens fyra bostadsbolag har många goda år bakom sig och borde ha byggt en kassa för sämre tider. Samtidigt vet vi att många hushåll redan i dag har svårt att få sin budget att gå ihop, säger Sofi Bringsoniou, Hyresgästföreningens förhandlingschef i västra Sverige.

”Oacceptabelt att de flyr från förhandlingsbordet”
– Det är oacceptabelt att AB Framtiden visar en sådan ovilja att förflytta sig från sitt historiskt höga yrkande och därefter återigen lämnar förhandlingsbordet. Det handlar trots allt om politiskt styrda allmännyttor som borde ta ett större samhällsekonomiskt ansvar i dessa tuffa ekonomiska tider.

Även SGS strandar – krav på över nio procents höjning

Pontus_Blad
Pontus Blad. Bild: Johan Öhman

Även Göteborgs studentbostadsjätte Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, har valt att stranda de lokala förhandlingarna. Det är femte året i rad som SGS i stället vänder sig till tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommitten. SGS har inför nästa år krävt höjningar på 9,1 procent.
– Det är ett orimligt högt krav som vi inte kan acceptera. Studenterna är redan en ekonomiskt utsatt grupp som inte har råd med fler stora hyresökningar, säger Pontus Blad, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Föregående

Privatvärdarna strandar förhandlingar - skiljeman avgör hyran för 30 000

Nästa

Brott mot regler för upphandling kostar regionen 10 miljoner