Omkring 4 000 hushåll som bor hos privatvärdar i Kungsbacka och Varberg får en rejäl hyreshöjning i år. Efter beslut av en särskild skiljeman står det klart att hyrorna höjs med 5,8 procent från 1 april.
I bägge städerna krävde Fastighetsägarna GFR höjningar med 12 procent.

Tommy Dunerstrand, Hyresgästföreningen
Tommy Dunerstrand. Bild: Emelie Asplund

När Hyresgästföreningen nobbade det kravet avbröt GFR de lokala förhandlingarna och vände sig istället till hyresnämnden och begärde att få en särskild skiljeman utsedd för att bestämma årets hyror.
– Fastighetsägarna GFR låste sig tidigt fast vid ett skyhögt yrkande och visade väldigt liten vilja att komma överens lokalt utan ville att en skiljeman skulle fatta beslut. Det tycker vi är under all kritik. Vi har kommit överens med andra privata värdar och det är så förhandlingarna är tänkta att ske, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare hos Hyresgästföreningen.
– Det som är positivt är att höjningen är långt ifrån det krav på 12 procent som GFR ville ha.

1 500 hushåll i Varberg berörs av skiljemannens beslut
I Varberg berörs omkring 1 500 hushåll av beslutet från skiljemannen.

Per Arbin Fastighetsägarna
Per Arbin

– Dagens besked innehåller en höjning över de nivåer som varit aktuella i förhandlingarna med Hyresgästföreningen men är ändå under de nivåer som krävs för att få kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen nu upplever, säger Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig hos GFR.

Retroaktiva hyror även i Härryda, Lerum och Partille
Eftersom den nya hyresnivån gäller från 1 april kommer hyresgästerna att få betala retroaktiva hyror för april och maj.
Även i Härryda, Lerum och Partille har en särskild skiljeman beslutat om årets hyror hos privatvärdarna. Beslutet gäller cirka 800 lägenheter och innebär hyreshöjningar på 5,4 procent. Även här gäller den nya hyran från 1 april vilket innebär att hyresgästerna får betala höjningarna retroaktivt.

Skiljemannen har lämnat besked i Kungälv
Även i Kungälv vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd. Resultatet är nu klart och visar att hyrorna höjs med 5,4 procent från och med 1 april 2024. Det innebär att även i Kungälv får hyresgästerna betala retroaktiv hyra.

Samma utfall i Ale kommun
I Ale kommun strandade förhandlingarna och GFR gick till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd. Resultatet av dennes arbete är detsamma som i Kungälv. 5,4 procents hyreshöjning fr o m 1 april 2024.
Vilket innebär att i Ale får hyresgästerna betala retroaktiv hyra.

 

Föregående

Stort motstånd mot marknadshyror - både hos hyresgäster och ägare av bostadsrätter

Nästa

Tradjazz i närradion en succé - nu väntar festival runt Järntorget