Vilken partiledare skulle du helst vilja ha som granne?
Svaret på den frågan är Magdalena Andersson.
Det visar en stor enkät som Hyresgästföreningen låtit genomföra nu under våren.

Hyresgästföreningen har anlitat undersökningsföretaget Indikator Opinion för att få svar på en rad aktuella bostadspolitiska frågor. En av de mer lättsamma frågorna handlar om vilken partiledare svenska folket helst skulle vilja ha som granne. 5 240 personer har besvarat den frågan. Av dem var 1 459 hyresgäster, övriga bodde endera i bostadsrätt eller i eget hus.

Andersson högst rankad med Åkesson som tvåa
Men oavsett boendeform är svaren entydiga. Samtliga rankar Magdalena Andersson högst. På andra plats kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson och som trea statsminister Ulf Kristersson.
Även när det gäller de svarandes kön hamnar Magdalena Andersson i topp. Däremot finns det skillnader längre ner på listan. Hos kvinnor återfinns V-ledaren Nooshi Dadgostar på en tredjeplats men hos män intas den i stället av Ebba Busch (KD).

Grannsympatier inte alltid samma som partisympatier
– Grannfrågan stämmer inte riktigt överens med partisympatier. Magdalena Andersson är lika populär som granne som S är som parti. Men Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är mindre populära än sina partier.
– Busch är den som avviker mest. Tio procent vill ha henne som granne men bara tre procent säger att de vill rösta på KD, säger Ragnar Bengtsson som är bostadspolitisk analytiker hos Hyresgästföreningen.
– Det är svårt att säga vad det beror på, en attraktiv granne är inte detsamma som en attraktiv partiledare. Men nog är det en fördel om folk ser en partiledare som någon en gärna grillar ihop med eller vattnar blommorna åt.

Så fördelar sig sympatierna
Procentuell andel som vill se partiledarna som granne:
Magdalena Andersson 35
Jimmie Åkesson 16
Ulf Kristersson 14
Nooshi Dadgostar 11
Ebba Busch 10
Johan Pehrson 9
Muharrem Demirok 3
Daniel Helldén 2

Fotnot: Miljöpartiets språkrör Amanda Lind var inte vald när undersökningen genomfördes och gick därmed inte att rösta på.

Fakta om undersökningen: Den genomfördes under veckorna 10–16 och riktade sig till 14 867 slumpvis utvalda svenskar. Det innebär en svarsfrekvens på 35,3 procent.

Föregående

Nyetablerat kontor en kraftsamling för Västra Götalands framtida vård för alla

Nästa

Hygget på Vättlefjäll chanslöst i finalen